Ако някога сте хвърляли поглед на земното кълбо през приложението за проследяване на полети Flightradar24, вероятно сте забелязали няколко неща: например самолетни „магистрали“ през Атлантика и голяма празнина във въздушния трафик над Тибет.

Е, може би последното не е толкова лесно за откриване, но ако се фокусирате върху Тибет, ще видите, че празнината е налице - и има напълно логична причина за това.

Тибетското плато обхваща площ от приблизително 2.5 млн. кв. км, или малко над четири пъти размера на Тексас, според НАСА и Геоложката служба на САЩ.

Надниквайки във Flightradar24, обикновено можете да видите самолети, летящи по спретнати и подредени пътеки на север и юг от този огромен регион, но не точно през него.

Това е така, защото това е един от най-високите райони на Земята - със средна надморска височина от около 4 500 метра. Всъщност, той включва множество големи планински вериги, включително Хималаите, където се намира най-високия връх на планетата Еверест.

Този изключително висок участък от Земята определено си е спечелил прозвището „покривът на света“.

Вероятно си мислите, че самолетите летят доста над 4 500 метра. И това е вярно — крейсерската височина обикновено е между 9 000 и 13 000 метра. Тогава защо надморската височина на Тибетското плато влияе върху полетите?

Всичко се свежда до нивата на кислород. Ако самолет претърпи декомпресия на крейсерска височина, кислородните маски ще паднат и капитанът ще се спусне бързо до ниво с повече кислород - в идеалния случай под 3 000 метра.

Като се има предвид средната надморска височина на Тибетското плато, спускането толкова ниско обикновено не е опция, което може да създаде проблеми за всеки самолет със затруднения. Затова от съображения за безопасност много авиокомпании избягват да летят в този регион.

Вторична причина е, че планините създават турбуленция. Вероятно сте преживели такава, докато летите над Скалистите планини по време на трансконтинентален полет — сега си представете, че това продължава, и продължава, и продължава, докато прелетите през цялото Тибетско плато. Просто няма да е удобно за всички на борда.

Днес в Тибет има пет големи летища, така че не всички авиокомпании избягват изцяло региона. Но освен ако страната не е вашата крайна дестинация, полетът ви най-вероятно ще заобиколи Тибетското плато.