Най-възрастният човек в света - родената в САЩ Мария Браняс Морера, почина на 117 години, съобщи семейството й в социалните мрежи.

Световните рекорди на Гинес също пуснаха изявление, потвърждаващо смъртта й на 117 години и 168 дни, което я прави осмият най-стар човек в историята с доказана възраст.

„Мария почина спокойно в старческия дом в испанския регион Каталуния, където живееше през последните две десетилетия“, се казва в изявлението на Рекордите и се добавя, че тя си е отишла от този свят в понеделник.

Във вторник семейството на Морера обяви смъртта й чрез публикация в нейния акаунт в социалната мрежа X. „Тя си отиде по начина, по който искаше: в съня си, в мир и без болка“, гласи тя.

Семейството й добавя, че Морера е казала малко преди смъртта си: „Не знам кога, но много скоро това дълго пътуване ще приключи. Смъртта ще ме намери изтощена от това, че съм живяла толкова много, но аз искам да ме намери усмихната, свободна и доволна.“

Морера беше обявена за най-възрастния жив човек в света от Световните рекорди на Гинес през януари 2023 г. - след смъртта на френската монахиня сестра Андре на 118-годишна възраст.

Жената посочи пред Рекордите, че е живяла толкова дълго благодарение на „реда, спокойствието, добрата връзка със семейството и приятелите, контакта с природата, емоционалната стабилност, без притеснения, без съжаления, много позитивизъм и стоене далеч от токсични хора“.

„Мисля, че дълголетието е свързано и с късмета. Късмет и добра генетика“.

"Аз съм много стара, но не съм идиот"

Морера се ражда на 4 март 1907 г. - по-малко от четири години, след като братя Райт се отправят на първия си полет и две години преди .да започне строителството на злополучния Титаник.

Тя идва на бял свят година, след като родителите й емигрират в САЩ от Испания. Осем години по-късно семейството се завръща в Барселона по време на Първата световна война. Преживява и Испанската гражданска война, и Втората световна война.

Жената прекарва последните десетилетия от живота си в старчески дом в Каталуния, където - въпреки напредването на годините си, Морера използва X - с малко помощ от дъщеря си, за комуникация с хилядите си последователи. „Аз съм много стара, но не съм идиот“, гласи нейната биография в платформата.

Смята се, че Морера е сред най-възрастните хора, възстановили се от COVID-19, дала положителен тест за вируса през май 2020 г.

Според Gerontology Research Group - научна организация с нестопанска цел, която потвърждава възрастта на хора, доживели поне 110 години, най-възрастният жив човек на планетата вече е 116-годишна японка на име Томико Итоока.

Титлата „най-възрастен човек, живял някога“, пък принадлежи на Жана Луиз Калман. Родена на 21 февруари 1875 г., тя доживява 122 години и 164 дни, според Рекордите на Гинес.