През февруари Отри Стивънс сключи сделка, коятo щеше да го направи най-богатия човек в петролната индустрия на САЩ и един от 100-те най-богати хора в света. Той обаче почина преди тя да бъде финализирана.

През пролетта основателят и собственик на Endeavor Energy Resources сключи споразумение да продаде базираната в Тексас компания за добив на петрол на Diamondback Energy за 26 млрд. долара.

Ракова диагноза доведе до решението му, казва той тогава пред The Wall Street Journal. Стивънс беше на 86 г., когато почина през миналата седмица.

Планираното сливане, което въпреки смъртта му се очаква да бъде финализирано през четвъртото тримесечие на годината, е добавило 17.5 млрд. долара към личното състояние на Стивънс през тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Богатството на покойния предприемач нарасна почти четири пъти от януари - от около 6 млрд. до 23.4 млрд. долара, което го нареди на 85-о място в класацията.

Само 14 хора в класацията на Bloomberg са спечелили повече пари от него през тази година, а никой от тях не е класиран под 18-ото място. Стивънс беше изпреварил по ръст на богатството дори най-богатия човек в света Илон Мъск (+15.1 млрд. долара), както и бившия главен изпълнителен директор на Microsoft Стив Балмър (+16.3 млрд. долара) и най-богатия човек в Азия Мукеш Амбани (+16.4 млрд).

След смъртта на Стивънс неговите най-близки роднини са единствените собственици на Endeavor, според Bloomberg. Те се очаква да получат 8 млрд. долара в брой и 117.3 млн. акции на Diamondback от сделката вместо него.

Делът струваше 17 млрд. долара преди сделката да бъде обявена и вече се оценява на 22 млрд. долара поради поскъпващите акции на Diamondback.

Стивънс може да е решил, че предвид влошеното си здраве и липсата на очевиден наследник на семейния бизнес, е по-добре да подсигури бъдещето на фамилията.

Петролният магнат беше мултимилиардер, когато почина, но споделяше вкуса на инвеститора Уорън Бъфет към по-опростен начин на живот.

Стивънс, който е израснал във ферма за отглеждане на фъстъци и дини, управляваше стар автомобл Toyota Land Cruiser и избягваше частните самолети, като предпочиташе да лети евтино със Southwest Airlines, информира The Wall Street Journal.