85-годишен петролен магнат продаде бизнеса си, но не изглежда особено въодушевен от факта, че влиза в Топ 100 на най-богатите хора в света.

В средата на февруари Отри Стивънс продаде своята компания Endeavor Energy Resources на Diamondback Energy. Сделката на стойност 26 млрд. долара в брой и акции го направи най-богатия петролен магнат в САЩ, според Bloomberg.

Мълчаливият Стивънс обаче казва, че не е особено въодушевен от напускането на компанията, която основава през 1979 г. "Ще ми липсват хората там," посочва той в интервю за The Wall Street Journal. "Това беше нещо като едно малко семейство." 

Стивънс отдавна отхвърляше опитите за придобиване на Endeavor - една от последните независими компании, развиващи дейност в богатия на петрол Пермски басейн в Тексас. Това обаче се променя, след като е диагностициран с рак на простатата, казва той.

Стивънс казва, че е взел решение да не предава компанията в ръцете на дъщеря си Линдал Грет, която е част от борда на директорите. Синът му не е част от семейния бизнес.

Сделката с Diamondback Energy, която надделя над други големи кандидат купувачи, като ExxonMobil и ConocoPhillips, се очаква да превърне компанията в мощен играч на местния пазар на енергийни продукти.

Стивънс е известен с непретенциозния си начин на живот. Той ходи на работа със стар модел Toyota Land Cruiser и лети в икономична класа със Southwest Airlines, информира WSJ.

Това е отражение на скромното му детство. Стивънс израства във ферма в Централен Тексас, в която се отглеждат фъстъци и дини, според профила му в Тексаския университет в Остин, който той е завършил.

Въпреки огромното си богатство и това, че се е докосвал до славата (Стивънс се появява в телевизионната риалити поредица по ТruTV "Черно злато"), траекторията на неговата кариера изглежда остава фокусирана върху първоначалните му амбиции.

А те са "да има стабилно заплащане и да се пенсионира комфортно," според Тексаския университет.

Стивън отдава успехите си на това, че е отворен за нови идеи и технологии, както и на стратегията му за сондажи, която му помага да оцелее по време на финансовата криза през 2008 г., когато много други щатски оператори фалират.

"Историята на петролната индустрия е осеяна с истории на хора, които са натрупвали и са губили богатство по няколко пъти," казва той пред своята алма-матер.

На въпроса на WSJ какво ще прави с милиардите си, Стивънс казва, че наистина не е мислил още за това.

Продажбата на Endeavor изкачи Стивънс от 130-о на 77-мо място в индекса на милиардерите на Bloomberg. Неговото състояние се е увеличило със 17.5 млрд. долара от миналата година, като по този показател той изостава единствено зад Дженсен Хуанг от Nvidia и Марк Закърбърг от Meta.