След закъснение от няколко десетилетия, главната линия на метрото в Солун ще започне да работи през ноември. Това съобщиха служители на Министерството на инфраструктурата в Гърция, цитирани от Ekathimerini.

Разширението към предградието Каламария ще бъде отворено в края на 2025 г., се посочва още в информацията на министерството.

В присъствието на министър-председателя Кириакос Мицотакис ръководството на министерството говори и за напредъка на други инфраструктурни проекти в Северна Гърция, включително естакадата около Солун, която ще бъде завършена до 2027 г., железопътните връзки с пристанището, модернизацията на сигнализацията на железопътната линия до границата със Северна Македония, добавянето на 140 автобуса към автопарка на Солун, дренажни работи и изграждане или обновяване на обществени сгради.

Планът за регионално развитие на областта Централна Македония в южната ни съседка включва повече от 850 проекта с бюджет от 13.5 млрд. евро. Общо 610 от проектите са в процес на изпълнение, от които 294 се изпълняват, 130 са в тръжна процедура, а 186 са включени или договорени.

Освен това те посочиха, че волята на правителството да подкрепи регионалното развитие се доказва на практика чрез увеличението от 40% до 50% на бюджетите на регионалните програми на НСРР 2021-2027 г. и особено на Централна Македония, която има най-висок бюджет сред всички региони за текущия период от 1,2 млрд. евро.

Гръцкото правителството наскоро обяви, че е осигурило най-големия следвоенен публичен инвестиционен пакет с национални и европейски средства в размер на 102 милиарда евро, насочени към намаляване на регионалните различия и сближаване на икономическите показатели и доходите на гърците със средното европейско ниво. 

Бюджетите на регионалните програми пък са увеличени с между 40% и 50% за периода между 2021 и 2027 година. 

Каква е историята на солунското метро?

Първото предложение за изграждане на метролиния в Солун датира още от 1918 година. То е включено в плана на правителството на Елефтериос Венизелос за преустройство на града след големия пожар от 1917 г., който опустошава центъра на града. 

Идеята тогава не е осъществена, но се възражда през 80-те години на миналия век. През 1988 г., под ръководството на кмета Сотирис Кувелас, градът публикува проучвания за развитие на метрото в Солун и изграждането на първата фаза на проекта. Линията е почти идентична със съвременната - с 14 станции между Новата железопътна гара и Неа Елветия. 

През 1989 г. започва строителството на първите 650 метра тунел по улица "Егнатия", свързващи Международния панаир в Солун и университета Аристотел (сегашната гара Панепистимиу). 

Проектът в крайна сметка се проваля поради поредица от неуспешни конкурси за обществени поръчки и обжалвания на вече възложени дейности. Друга пречка е липсата на интерес от страна на централното правителство на Гърция. Солун се опитва да финансира проекта със средства от Европейския съюз, но без участието на централното правителство планът така и не се осъществява. 

През 2018 година строителните работи са възобновени и тази година, след няколко поредни забавяния, се очаква линията да бъде пусната в експлоатация.