Не се случва често служители в компании, като Meta и Google, да гледат със завист на начина на живот на други хора, но нещата се развиват толкова добре за служителите на Nvidia, че някои от колегите им в технологичната сфера вече им завиждат.

Служители от света на технологиите обсъждат заплащането в ръководената от Дженсън Хуанг компания спрямо това на ръководената от Марк Закърбърг Meta и на Google, начело на която е Сундар Пичай.

В Blind - анонимен форум за служители в сферата на софтуера и технологиите, потребител, който твърди, че преди това е работил в Google, пита служителите на Nvidia: "Колко богати сте?"

Служител на Nvidia, който заявява, че състоянието му е около 3 млн. долара, отговаря, че богатството на служителите "зависи от нивото, на което се намират в компанията."

Същият служител казва, че разполага с активи за 3 млн. долара, които очаква да влязат в негово притежание и се чувства "много комфортно." "Купих семейна кола за 100 000 долара и платих изцяло в брой без дори да се замислям. Благодаря, Дженсън Хуанг," се казва още в поста.

Служителят, който допълва, че закупеният автомобил е BMW X7, пояснява, че е бил повишен в рамките на последната година до главен инженер.

Друг потребител, който работи в Snap, според неговия профил, казва, че на 32 г. общото семейно състояние със съпругата му възлиза на 14.8 млн. долара и че никой от тях не работи в Nvidia, но имат стари приятели в компанията.

"Състоянието на всеки от тях надхвърля 25 млн. долара. Откачена работа."

Друг потребител, който работи в Meta, казва: "Колкото повече слушам за служителите на Nvidia и тяхното богатството, толкова повече завиждам. Има ли други като мен?"

Защо служителите на Nvidia са толкова богати?

Увеличаващото се богатство на служителите на Nvidia се дължи на скока в цените на акциите на компанията и на много привлекателните стимули под формата на ценни книжа на организацията.

Възползвайки се от плана на Nvidia за покупка на акции, служителите могат да отделят до 15% от заплатата си, за да се сдобиват с книжа на компанията с до 15% отстъпка.

Това води до редица интересни случаи, в това число и на служител на средно ниво, който купува акции в продължение на 18 години и се пенсионира с книжа на стойност 62 млн. долара, според изданието Barron’s.

Цената на акциите на Nvidia скочи в последните няколко години, което се отрази и на богатството на акционерите в компанията, като нейните служители и главния изпълнителен директор Хуанг.

През октомври 2022 г. акциите на Nvidia се търгуваха на цена от около 14 долара за брой, докато днес те се разменят срещу 125 долара, при положение че във вчерашната сесия поевтиняха с над 7%.

Състоянието на Хуанг, което до голяма степен е обвързано с производителя на чипове, също нарасна значително. През октомври 2022 г. той е разполагал с малко над 11 млрд. долара, докато към днешна дата богатството му възлиза на 110 млрд. долара, според индекса на милиардерите на Bloomberg, което го прави 12-ият най-богат човек в света.

Неговият дял от 3.8% в компанията е толкова значителен, че той може да се позволи да продава стотици хиляди акции почти ежедневно, на стойност 14 млн. долара на продажба, без това да окаже сериозно въздействие нито върху пазара, нито върху дела му.

На фона на добрите финансови условия, които предлага компанията, вероятно не е изненада, че от служителите на Nvidia се очаква доста на работното място.

Работещите в базираната в Санта Клара компанията обаче изглежда са доволни от баланса между работата и личния си живот. Друг потребител на Blind, който също работи в Nvidia, казва, че работата в компанията "зависи от екипа."

"Аз работя от 10 до 17 часа в делничните дни и имам 1-2 вечерни срещи на седмица заради сътрудничества на компанията в чужбина. Хората също така могат да работят всички дни от седмицата от вкъщи, като някои от колегите от моя екип правят точно това."