За да не нарушава бюджета си, едно домакинство има няколко начина да премине леко през настоящите времена, в които инфлацията достигна 24-годишен връх.

Първата възможност е да повиши приходите – независимо дали говорим за постъпления от заплати, пенсии, собствен бизнес или пасивни доходи.

Втората опция (при положение че първата не е възможна) е да се намалят определени разходи. Именно шестте групи разходи по-долу са най-големите, които едно домакинство прави. Нека ги видим:

Храна

Храната и горивата са с основна „заслуга“ за най-високата инфлация от 1998 г. насам. Именно за храни домакинствата харчат най-много на месечна база. Ето защо е добре да обмисляме добре менюто си и да го планираме разумно. 

Ресторанти и барове

Това е един от най-лесните разходи за премахване от семейния бюджет. Когато трябва да пестим пари, просто не посещаваме ресторанти – заменяме ги с храна у дома. Същото важи и за баровете. Защо да ходите там, след като можете да пиете по бира с приятел вкъщи или в парка?

Горива

При цени от около 3 лева за литър, пътуванията до родното ни място или до близки уикенд дестинации не са добра идея. Можете да комбинирате пътуванията с близки и роднини, за да си поделите разноските.

Напомняме, че държавната отстъпка за гориво важи до края на 2022 г., затова носете талона на колата при зареждане. Възползвайте се и от картите за намаление по бензиностанциите, с тях допълнително ще пестите по 5-7 ст. на литър, а това са между 2 и 3 лева при зареждане на пълен резервоар.

Разкрасяване

Времената са трудни, затова нежната половинка в семйството ще трябва да намали разходите за разкрасителни процедури. Що се отнася до мъжете – можете да си купите машинка за подстригване.

Забавления

С наближаването на зимата, през която разходите за отопления ще са високи, следва да сведете забавленията  до минимум. Или поне тези, за които харчите най-много средства – кино, театър, боулинг и т.н.

Пътувания/почивки

И от това ще трябва да се лишите, пък макар и временно. Или поне докато не измислите начин да повишите приходите в семейния бюджет.