Община Варна ще постави на централната пешеходна улица на града 10 иновативни кошчета за битови отпадъци с вградена преса и соларно захранване. 

Кошчетата са с вместимост 120 литра, като с помощта на вградената преса обемът на битовия отпадък в съда ще се намалява 10 пъти. Автономното захранване работи пълноценно до 48 часа, като кратността на събирането на пресования отпадък пада, както и сумата за сметосъбиране.

Новите кошчета ще бъдат разположени в зони с видеонаблюдение, за да се предотврати тяхното повреждане от вандалски набези. Ако пилотният проект покаже добър резултат, общината ще замести съществуващите с иновативни кошчета.

Първа площадка за едрогабаритни отпадъци

До средата на септември ще заработи първата площадка за едрогабаритни отпадъци (ЕГО) за града, а до края на годината - и втора площадка, на които гражданите ще могат да изхвърлят безплатно едрите отпадъци, а не в близост до контейнерите за битов боклук, което и без това е забранено.

От началото на годината до този момент за това нарушение са наложени санкции на физически лица и фирми в размер на 112 хил. лв., а за същия период на миналата година сумата е била 71 хил. лв.

Увеличени са актовете на физически (от 34 на 47 ) и юридически лица (от 49 на 61 ), както и глобите с фиш -  от 8 за миналата година на 215 за настоящата. 

Рекорден ръст от 300 000 лв. бележат и наложените глоби на сметопочистващата фирма в града за последния месец. От началото на годината удържаните суми за неизпълнение на договорените дейности е в размер на 690 148 лв. - четири пъти повече от наложените санкции за фирмата през 2023 г. Удържаните месечни плащания влизат в бюджета на общината, а фирмата не ги обжалва.