131-каратов бял диамант откри Lucapa Diamond Company (LOM) в мината Lulo в Ангола.

Това е четвъртият диамант от над 100 карата, който ще бъде извлечен от мината тази година и общо 29-ият.

Според анголския министър на минералните ресурси, нефта и газа Диамантино Азеведо, Ангола отново е показала своя „огромен“ потенциал за диаманти.

„Абсолютно съм убеден, че с открития от такова естество в близко бъдеще ще бъдем сред най-големите производители на диаманти в света“, казва Азеведо.

Управляващият директор на Lucapa Стивън Уедъръл допълва, че това откритие показва успеха на партньорството на компанията с Endiama и Rosas & Petalas в мината, притежавана на 40 процента от Lucapa.

Само преди 11 дни в същия участък компанията откри друг диамант с маса 160 карата.

Най-големият диамант, открит в Ангола, е с маса 404 карата. Той е добит през февруари 2016 г. в Lulo и носи името "4 февруари"- в чест на Деня на независимостта на Ангола.

Той е продаден за 16 милиона щатски долара, или 39 580 долара за карат - рекордна цена за бял диамант.

Печалбата от диаманта достига 34 милиона долара, след като е шлифован и превърнат в бижута, според Endiama.

Разположена на около 630 км източно от столицата Луанда, Lulo е четвъртата по големина диамантена мина в света. Това е съвместно предприятие, в което Lucapa Diamond Company притежава 40 процента, Endiama има 32 процента, а частната анголска компания Rosas & Petalas - 28 процента.

Проучванията през последното десетилетие доказаха, че мината е едно от най-плодотворните алувиални диамантени находища в света.

Ангола е втората страна в Африка - след Ботсвана, по добив на диаманти.