Новата административна столица на Египет - град, строящ се на 45 км от Кайро, ще бъде дом на много новаторски идеи. Малко обаче са толкова амбициозни, колкото захранването на небостъргач с водород.

Forbes International Tower е висока 240 метра офис сграда, която трябва да бъде построена близо до Iconic Tower - най-високата сграда в Африка. От самото начало тя е планирана като екологична.

Проектът е дело на Adrian Smith + Gordon Gill Architecture – компанията, която стои зад Central Park Tower в Ню Йорк и строящата се Jeddah Tower в Саудитска Арабия.

От предприемаческата компания Magnom Properties, която стои зад проекта, разкриват, че 43-етажната офис сграда трябва да постигне нулев нетен въглероден отпечатък чрез захранване с чист водород, подпомогнат от слънчеви панели, разположени на фасадата й.

Захранвана от 75% водород и 25% фотоволтаици, сградата няма да разчита на традиционна електрическа мрежа. От Magnom Properties посочват още, че изграждането й с материали с „ниско съдържание на въглерод“ може да намали въглеродния отпечатък на конструкцията с 58%.

Междувременно, рециклирането и пречистването на вода на място ще намали търсенето на прясна вода – жизненоважно в страна с все по-голям недостиг на водни ресурси.

Чрез тези методи от Magnom целят постигане на „нетно-отрицателна въглеродна визия“ (поглъщане на повече въглерод, отколкото сградата излъчва) за небостъргача през неговия жизнен цикъл.

Съоръжението бележи най-новата глава в архитектурата с нулево нетно потребление, наред с кулата Z6 на Foster + Partner в Пекин и Curzon Wharf в Бирмингам, която е част от голям имотен проект със смесено предназначение.

Използването на водород за намаляване на емисиите на сградата обаче е нов подход. Потенциално чист и възобновяем енергиен източник - макар и само когато се доставя и произвежда чрез определени методи, водородът е изобилен актив, малко използван в този мащаб в архитектурата или от частни предприятия.

През последните години той получи значително внимание от страна на правителствата, но критиците му се съмняват колко бързо може да се увеличи производството му, за да се задоволи търсенето на енергия, което в момента се покрива от изкопаемите горива.

Magnom Properties има подписано споразумение със Schneider Electric и H2 Enterprises за проучване на използването на LOHC технологията като източник на енергия за небостъргача.

LOHC, или течни органични носители на водород, са органични съединения, които абсорбират или освобождават водород чрез химични реакции и могат да се използват за съхранение на водород и транспортирането му в стабилна форма от източника до крайния потребител.

Течните водородни съединения означават, че съществуващата транспортна инфраструктура за изкопаеми горива може да бъде адаптирана за употреба в новата технология. Веднъж транспортиран, водородът може да бъде отделен от LOHC и поставен в горивна клетка за производство на електричество.

Все още обаче не е сигурно дали чистият водород ще е източник на енергия за Forbes International Tower. Сградата ще се издигне в сърцето на централния бизнес район на новата административна столица на Египет, в който местни и международни компании вече се нанасят.

Строителството на умния град - сателит на Кайро, рекламиран със своите устойчиви характеристики, започна през 2016 г. То не е завършило, въпреки че вече са завършени много ключови сгради от проекта, който се оценява на около 58 милиарда долара.