Apple проведе традиционното си септемврийско събитие в своята централа в Купертино, Калифорния, на което представи нови версии на смартфона iPhone, слушалките AirPods и умният часовник Apple Watch.

По време на събитието бе представен моделът iPhone 16, който, според компанията, е създаден от нулата с идеята за внедряване на функциите с изкуствен интелект Apple Intelligence.

Новият iPhone 16 е с 6.1-инчов екран, докато iPhone 16 Plus разполага с 6.7-инчов дисплей.

Телефоните са оборудвани с нов капацитивен бутон, който от Apple наричат “бутон за управление на камерата”. Той стартира камерата с едно натискане, и предоставя възможност да контролирате различни нейни функции чрез плъзгане.

Apple 

Новата основна 48-мегапикселова камера е с 4 пъти по-голяма резолюция в сравнение с тази на модела iPhone 14.

Втората камера с ултраширок обхват позволява автоматичен фокус и улавяне на повече светлина в случаи на слаба осветеност.

Телефоните използват чисто нов 3 nm чип A18, създаден за iPhone 16 и е оптимизиран за работа с големи генеративни модели.

Според Apple, чипът е до 60% по-бърз от този в iPhone 12, а скоростта се конкурира с настолни компютри от висок клас. Чипът също така осигурява до 30% по-висока устойчива производителност за игри.

Графичният процесор на iPhone 16 е с до 40% по-бърз от този на iPhone 15, според компанията.

Най-новите базовите модели на iPhone вече са оборудвани и с Action бутон, който помага за контролирането на различни функционалности.

Цената на новите iPhone 16 и iPhone 16 Plus в САЩ започват от 799 и 899 долара, респективно, за 128-гигбайтовата версия.

iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max

Apple 

Apple представи и най-новите модели от по-висок клас iPhone 16 Pro и iPhone 16 Pro Max, които разполагат с по-добри екрани и камери от базовите модели.

iPhone 16 Pro разполага с 6.3-инчов дисплей, докато при Apple 16 Pro Max екранът е 6.9-инчов. Екраните са по-големи в сравнение с тези на предходния модел които бяха 6.1 и 6.7 инча, респективно. Новите модели също така имат “най-тънките рамките измежду всички продукти на Apple,” а от компанията ги определиха като “най-добрите екрани на iPhone, създавани досега.” Титанът, използван в корпусите на устройствата, тежи близо наполовина на неръждаемата стомана и е “по-устойчив на надрасквания в сравнение с други форми на метала, които други производители са използвали”, според Apple.

От компанията заявиха, че новият iPhone 16 Pro Max разполага с “най-дългия живот батерия измежду всички модели iPhone създавани досега”, без обаче да предоставят допълнителни подробности.

Новите модели iPhone Pro са оборудвани с чипа A18 Pro с второ поколение 3-nm транзистори и нов 16-ядрен невронен чип, който захранва Apple Intelligence и е проектиран специално за натоварвания с генеративен изкуствен интелект.

Чипсетът A18 Pro задвижва и нови функционалности при камерата. Pro моделите са оборудвани с нова 48-мегапикселова основна камера, която може да чете информация два пъти по-бързо и с 48-мегапикселова камера с ултраширок обхват. Третата телефото камера разполага с 5x оптично приближаване.

Apple също така предоставя възможност за заснемане на видео в резолюция 4K при 120 кадъра в секунда.

Pro моделите разполагат с четири микрофона със “студийно качество”, проектирани отчасти за вокални и акустични записи, както  пространствено аудио улавяне. Новата функционалност “Audio Mix”, която според Apple е първа за индустрията, използва машинно обучение, за да разпознава и отделя фонови елементи от речта на потребителя.

Цените на iPhone 16 Pro и Pro Max в САЩ започват от 999 долара (128 GB) и 1 199 долара (256 GB), респективно, а двата модела се очакват на пазара от 20 септември.

Apple Watch Series 10

Apple 

Apple представи и своя Apple Watch Series 10, който е с най-тънкия, но и най-голям дисплей в историята на умните часовници на компанията.

Той е с 10% по-тънък от екрана на предишното поколение Series 9 и ще бъде с до 40% по-ярък, когато се гледа под ъгъл с цел подобряване на видимостта. Дисплеят ще се опреснява по веднъж на секунда, когато е в режим Always On вместо веднъж на минута, както беше преди това.

За 30 минути потребителите ще могат да зареждат батерията на часовника на до 80%, което прави Series 10 най-бързо зареждащият се часовник до момента. Животът на батерията е около 18 часа или 36 часа в Low Power Mode.

От Apple също така обявиха, че Apple Watch Series 10 ще може да засича симптоми на сънна апнея, състояние, което причинява спиране на дишането по време на сън.

Според компанията това състояние засяга над 1 милиард души по света, а 80% от хората със сънна апнея остават недиагноститицрани. Series 10 използва акселерометър, за да засича нарушения в дишането, докато потребителите спят и анализира данните на всеки 30 дни.

Apple Watch Series 10 ще се предлага в 2 размера и два материала на корпуса (алуминий и титан). Цените започват от 399 долара.

Apple AirPods 4

Apple

По време на събитието от Apple представиха и новите слушалки AirPods 4.

От компанията обявиха, че са използвали 3D моделиране и лазерна топография, за да разработят формата на “най-удобните AirPods досега.” Слушалките са оборудвани с чипа H2.

От Apple твърдят, че при аудио качеството на слушалките има значително подобрение и че това са “най-добре звучащите AirPods досега”.

Зарядната кутийка на AirPods 4 е съвместима с USB-C и е най-малката за продукта досега. Зареждането може да става и безжично.

AirPods 4 ще се предлагат на цена от 129 долара в САЩ, а моделът с активна изолация на околния шум (ANC) ще струва 179 долара.