Новият Терминал 3 ще превърне летище София в ключов за Източна Европа регионален хъб.

Инвестицията на оператора СОФ Кънект в него възлиза на 500 млн. лв., като общият капацитет на терминалите 2 и 3 се очаква да достигне 20 млн. пътници на година.

Повишената въздушна свързаност пък ще доведе до ръст на БВП на България с 0.5% (на всеки 10% увеличение на свързаността), сочат изчисленията на концесионера, който днес представи концептуалния дизайн на Терминал 3.

Летище София

Вдъхновен от природните пейзажи на България

Дизайнът на Терминал 3 е вдъхновен от българските природни пейзажи, заяви по време на представянето главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро. Той ще се простира на площ от 65 хил. кв. км и ще бъде свързан с Терминал 2.

Проектът, дело на българската архитектурна компания IPA и инженерните фирми с опит в авиационната индустрия Egis и 1 PAX, ще се характеризира с високи тавани, отворени пространства и модерни архитектурни елементи.

Минусовото ниво ще е предназначено за технически операции, на ниво 0 ще се намират зоните за пристигащи и получаване на багаж, а на 1 – зоните за заминаващи и за проверка на сигурността. Тук ще са разположени и заведенията за хранене, и търговските площи, които ще се простират на над 10 хил. кв м.

На последното ниво 2 ще бъдат зоните за връзка между полети и коридорите за пристигащи пътници извън Шенген и ЕС.

Новият терминал ще предложи специални удобства и зони за хората с намалена подвижност, семействата с деца и пътуващите с домашни любимци.

СОФ Кънект очаква да получи разрешение за строеж на Терминал 3 през април 2026 г., а изграждането му е планирано да приключи през април 2031 г.

Почти 70-годишната сграда на Терминал 1 пък ще има ново предназначение – място за обслужване на бизнес и ВИП-авиация.

Как ще изглежда новият Терминал 3 на летище София?

3 250 пътника на час

За да се справят с растящия брой пътуващи, терминали 2 и 3 ще разполагат с 34 изхода.

Пунктовете за проверки по сигурността ще могат да обработват до 3 250 пътника на час, а гишетата за регистриране на багаж, за проверка на бордни карти, за паспортен контрол и тези на самообслужване ще бъдат 52.

Новата система за обработка на багаж на летището ще е с капацитет 2 400 куфара на час, а лентите за получаването му ще бъдат шест.

Първото петзвездно регионално летище в Европа

Трансформацията, стартираща с изграждането на Терминал 3, ще превърне летище София в първото пезвездно регионално летище в Европа, съобщи още Хесус Кабайеро.

Инвестицията в новата инфраструктура цели да осигури на аеропорта пезвездна сертификация от SkyTrax, която ще бъде първата, издавана на регионално летище на Стария континент.

За да отговори на високите изисквания, новият терминал ще осигурява достъп до всички изходи в рамките на пет минути от централната търговска зона.

За авиокомпаниите ще бъдат осигурени усъвършенствани пътнически ръкави, а оперативните процеси за нискотарифните превозвачи ще се отличават с повишена ефективност.

Конкурентни такси и подобрена свързаност

Летище София ще поддържа едни от най-конкурентните летищни такси в региона, намалявайки времето за престой и оперативните разходи за авиокомпаниите, заяви още главният изпълнителен директор на СОФ Кънект Хесус Кабайеро.

Ръководството на аеропорта планира да привлече още авиокомпании и да открие нови маршрути. В момента се обслужват целогодишно полети до над 80 международни и вътрешни дестинации.

Цялата инвестиция на компанията за концесионния период, който е 35 години (стартирал през 2021 г.), ще възлезе на повече от 1.2 млрд. лева, заяви Тиери До, главен изпълнителен директор на инвеститора в СОФ Кънект Meridiam. Той допълни, че инвестиционният фонд обмисля и други инвестиции в региона.