Европейските пътници, посещаващи Обединеното кралство без виза, скоро ще трябва да плащат такса от £10 (около $13).

Новите правила, които ще влязат в сила през следващата година, са част от системата за електронни разрешителни за пътуване (ETA) на Обединеното кралство, въведена за първи път за граждани на Катар и разширена, за да включи пътниците от всички други страни, включително ЕС.

Таксата, която не подлежи на връщане, ще се прилага за всички посетители на Обединеното кралство, включително бебета и деца, които нямат виза или разрешително за живот, работа или обучение на острова, съгласно плановете, обявени от министъра на вътрешните работи Ивет Купър.

Понастоящем гражданите на Бахрейн, Кувейт, Оман, Катар, Саудитска Арабия и Обединените арабски емирства трябва да кандидатстват за ETA преди да влязат в Обединеното кралство.

През ноември в списъка ще бъдат добавени и други държави, вкючително САЩ, но той все още ще изключва европейците. До следващата пролет програмата ще бъде разширена отново, за да влязат в нея и живеещите в ЕС.

Правилата няма да важат за ирландски граждани. Гражданите на Йордания вече не могат да кандидатстват за ETA на влизане в Обединеното кралство, според уебсайта на правителството.

Схемите за премахване на визите със сигурност не са нещо ново. Електронното разрешение за пътуване ESTA в Съединените щати, което сега струва 21 долара и важи две години, беше въведено за първи път през 2009 г.

Междувременно, въвеждането на ETIAS в Европейския съюз, валидно три години, което ще струва на пътниците 7 евро (около 7.50 долара), беше отложено за 2025 г.

Обединеното кралство официално напусна Европейския съюз през януари 2020 г.