Останките от натоварени с експлозиви нацистки кораби, потънали в река Дунав по време на Втората световна война, се появиха близо до сръбския речен пристанищен град Прахово. Появата им е в резултат от сушата през юли и август, заради която нивото на реката спадна, посочва CNN.

Четири плавателни съда, датиращи отпреди 1950 г., се появиха на бял свят и в унгарския национален парк Дунав-Драва близо до Мохач, където нивото на реката беше само 1.5 метра във вторник. Безводието е в резултат на тежките горещи вълни и продължителната суша през юли и август.

Корабите край Прахово са само част от стотиците, потопени в Дунав от Черноморския флот на нацистка Германия през 1944 г., докато се оттеглят от настъпващите съветски сили. Останките могат да затруднят речния трафик по време на ниски водни нива.

Разпръснати по коритото на реката, някои от корабите все още имат командни мостици, счупени мачти и усукани корпуси, докато други лежат потопени под пясъчните брегове.

Дунав достигна ниво от 1.17 метра в Будапеща във вторник, което се сравнява с рекордно ниското ниво от около 0.4 метра, регистрирано през октомври 2018 г. За сравнение, по време на наводнения реката се издига доста над 6 метра.

„Източна Европа е жертва критично засушаване, които засягат културите и растителността“, заяви Европейската служба за климата Коперник на своя уебсайт в последния си доклад за сушата, публикуван по-рано този месец.

Дългоочакваните валежи започнаха в понеделник, като се очаква да повишат нивата на Дунав до около 3 метра при Мохач до уикенда, а реката вероятно отново ще потопи останките на кораби.

Нивото на най-дългата река в Полша - Висла, падна рекордно ниско, откривайки пясъчни насипи във Варшава. Водата е толкова плитка, че лос беше заснет да пресича реката в провинцията.