Една от най-великите тенисистки на всички времена – Серина Уилямс, днес навършва 41 години. 

Тя има спечелени 23 титли от турнирите от Големия шлем, златни медали от три различни Олимпиади и повече пари от наградни фондове, от която и да е друга тенисистка в историята.

Миналия месец тя обяви, че ще се оттегли от спорта след Откритото първенство на САЩ. В интервю за сп. Vogue суперзвездата на тениса заяви, че ще се отдалечи от тениса, за да се занимава с други неща, които са важни за нея. 

По данни на Celebrity NetWorth личното състояние на Уилямс се оценява на 250 млн. долара.

Тя печели първата си титла на сингъл от турнирите от Големия шлем на 17-годишна възраст. Има спечелени 14 титли на двойки с по-голямата си сестра Винъс и се е изкачвала до номер едно в женската ранглиста общо осем пъти. 

Началото 

Още от ранна възраст Серина и нейната сестра Винъс са насърчавани да играят тенис от своя баща на обществените кортове в района на Лос Анджелис, Калифорния. Те получават образованието си у дома, което им дава по-голям контрол върху програмата им и повече време да тренират.

Семейството, в крайна сметка, се мести в Западен Палм Бийч, Флорида, за да може Серина да посещава престижна тенис академия там.

Серина става професионалист през 1995 г., когато е едва на 14 години. Скоро след това в света на тениса вече всички говорят за нея и сестра й Винъс заради забележителния им атлетизъм и мощния им стил на игра. 

Мнозина смятаха, че Винъс ще е първата от двете сестри, която ще спечели титла от Големия шлем, но Серина успява да постигне първа това, след като побеждава швейцарската тийнейджърка Мартин Хингис на Открито първенство на САЩ през 1999 г.

Тя става първата чернокожа жена с подобно постижение от близо 40 години. През 2002-2003 г. тя притежаваше едновременно титлите и за четирите турнира от Големия шлем – постижение, което самата тя определи като “Серина Шлем.” Уилямс повтори същото и през 2014-2015 г.

Впечатлавящи приходи 

По време на дългата си и впечатляваща кариера Уилямс е спечелила над 90 млн. долара от тениса. Тя също така заработва между 15 и 20 млн. долара годишно от рекламни договори.

През 2004 г. тя подписа сделка на стойност 40 млн. долара с Nike за производството на собствена модна линия, а след това има сключени допълнителни договори с концерна за спортни стоки и екипировка. Уилямс има собствена модна линия и притежава миноритарни дялове в UFC и отбора по американски футбол Маями Долфинс.

Дейности извън тениса 

Серина Уилямс използва богатството и славата си, за да насочва вниманието към каузи, от които се интересува. Тя подкрепя движението Black Lives Matter, както и LGBT общността. Тя е застъпник на тезата за равноправието между половете и често говори за собствените си трудности като жена в света на професионалния спорт.

Заедно със сестра си Винъс посещават деца в болници и играят тенис мачове, за да подпомагат различни благотворителни организации. Тя основава Фондацията Серина Уилямс, за да предоставя стипендии на студенти в неравностойно положение и помага на бедни общност в Кения и Ямайка. Тя също така е посланик на добра вола на УНИЦЕФ от близо 10 години.