Решението да не се ваксинира срещу COVID-19 му е струвало 100 млн. долара. Това заяви Кайри Ървинг, гард на баскетболния отбор от НБА Бруклин Нетс.

Миналия сезон 30-годишният Ървинг не можеше да участва в домакинските мачове на Нетс до март заради забрана в щата Ню Йорк за допускане на неваксинирани хора на закрити места.

Участието му в гостуванията на отбора също така зависеше от изискванията по отношение на ваксинацията в различните щати.

Седемкратният участник в Мача на звездите в НБА заяви, че решението му да не се ваксинира му е коствало удължаване на договора с четири години.

"Отказах се от четири години и над 100 млн. долара, като реших да остана неваксиниран и това беше моето решение," посочва Ървинг.

"Да подпиша този договор, да се ваксинирам или да остана неваксиниран и да се сблъскам с едно ниво на несигурност относно моето бъдеще, дали ще бъда в лигата, дали ще бъда в този отбор. Така че ми се наложи да се справям с това обстоятелство от реалния живот да загубя работата си заради това решение."

Новият сезон в НБА започва на 18 октомври, а Ървинг ще играе за Нетс със заплата от 36.5 млн. долара през идния сезон, но може да стане свободен агент през следващото лятото.

Той е очаквал да подпише нов договор през 2021 г.

"Трябваше да сме уредили всичко това преди тренировъчния лагер миналата година," казва Ървинг. "Това обаче просто не се случи заради моя статут на неваксиниран.

Разбрах тяхната гледна точна и трябваше да я приема. Честно казано обаче, това беше трудно за преглъщане.

Чувствах сякаш ми е поставен ултиматум за това дали ще подпиша договор или не, дали ще бъда в отбора или не въз основа на това дали ще се ваксинирам или не. Определено бях поставен в такова положение, в което трябваше да взема това решение."

Твърдението на Ървинг обаче беше оспорено от генералния мениджър на Нетс Шон Маркс, който заяви, че преговорите за нов договор са "забуксували", когато пандемията е започнала.

Междувременно, съотборникът на Ървинг в Нетс Кевин Дюрант заяви, че е "отдаден" на отбора, въпреки че през лятото поиска да бъде продаден заради несъгласие с работата на треньора Стив Наш.

Впоследствие Дюрант оттегли молбата си след срещи със собственика на Нетс Джо Цай, Наш и Маркс.