Продажбите на Lego продължават да нарастват и след пандемията, подкрепени от популярните комплекти на Lego Star Wars и Lego Harry Potter.

Датският производител на играчки обяви, че приходите на компанията за първите шест месеца на годината скачат със 17%, достигайки 27 млрд. датски крони (3.5 млрд. долара).

Lego беше сред компаниите за играчки, които отчетоха сериозен ръст през пандемията, тъй като потребители на всякаква възраст прибягваха до комплектите й за забавление.

Главният изпълнителен директор Нийлс Кристиансен посочи разнообразния подбор от играчки на компанията и това че се харесват на различни поколения за продължаващото увеличение на продажбите.

Освен най-продаваните комплекти Star Wars и Harry Potter, Lego отчита силни продажби и на Lego Technic, и на Lego City.

Силните резултати на Lego идват въпреки редицата пречки в световен мащаб, в това число войната в Украйна, затварянията на магазини и заводи в Китай заради COVID-19 и повишаващата се инфлация, свързана с цените на суровините, енергията и товарите.

Кристиансен заяви, че големите продажби са позволили на компанията да преодолее тези трудности. Нетната печалба за първите шест месеца на годината достига 6.2 млрд. датски крони (802 млн. долара). За същия период на миналата година Lego отчете печалба от 6.3 млрд. датски крони (812 млн. долара).

Компанията също така бере плодовете от отварянето на магазини на нови пазари, най-вече в Китай. През първото полугодие Lego отваря 66 магазина в цял свят, в това число 46 в този регион.

“Правим значителни инвестиции и в завода ни в Китай,” заяви Кристиансен.