Тим Кук не прекарва дните си в преглеждане на CV-та на кандидати за работа, но за 11-те си години начело на Apple той е определил какво е необходимо, за да може човек да процъфтява в компанията.  

Кук заяви наскоро пред студенти в университета Федерико II в Неапол, че е забелязал, че успехът на Apple зависи от нейната фирмена култура и от това кого наема компанията на работа.

Например, компанията обикновено търси служители, които имат следните четири умения: способността да си сътрудничат, креативност, любопитство и експертиза.  

“Това е една много добра формула за нас,” заяви Кук, отбелязвайки, че тези характеристики допринасят за една амбициозна, но и подкрепяща култура на работното място. “Нещата не се случват, когато някой отиде в някой ъгъл или се затвори някъде и разработва технология сам.”

В речта си Кук изброи нещата в този ред. Той заяви, че причината, поради която сътрудничеството е толкова важно, е заради комбинирането и на трите останали умения.

“Ние търсим фундаменталното усещане, че ако аз споделя моята идея с вас, тази идея ще се разрасне и ще стане по-добра,” заяви Кук. “И този процес на сътрудничество е начинът, по който Apple създава продукти.”

Това усещане за екипна работа води до креативност и любопитство, тъй като и трите неща са необходими за създаването на нови идеи или за подобряването на стари, казва той.

“Ние търсим хора, които мислят различно, които могат да погледнат към даден проблем без да се влияят от догмата на това как този проблем винаги е бил решаван,” допълва Кук. “Това  е клише, но няма глупави въпроси. Удивително е, когато някой започне да задава въпроси, както би го направило едно дете.”

Дали обаче тактиката на Apple при наемането на хора гарантира една позитивна работна среда е спорно. Тази година технологичният гигант изпадна от класацията на Comparably на компаниите с най-добрата работна култура. Тя също така получи по-слаба оценка за офисна култура, въпреки че миналата година беше на 14-о място по този показател.

Компанията също така отстъпи с над 20 места в годишната класация на Glassdoor на най-добрите места за работа в САЩ, падайки от номер 31 до номер 56. В отзивите на служителите и на двата сайта се посочва лош баланс между професионалния и личния живот, непостоянни работни графици и силен стрес от конкурентна работна среда.

“Винаги сме били силно отдадени на създаването и поддържането на положително и приобщаващо работно място,” заявиха от Apple пред New York Times в отговор на появилите се през септември оплаквания на служители за “токсична” работна култура. 

Тактиката на Apple за наемане на хора се прилага най-малко от шест години, според Кук.