Най-замърсяващата електроцентрала в Австралия, която генерира над 3% от вредните емисии в страната, ще спре работа десетилетие по-рано от планираното.

Електроцентралата на въглища Лой Янг А в щата Виктория ще спре работа през 2035 г., обяви компанията собственик AGL Energy.

Австралия, която е един от най-големите замърсители по вредни емисии на глава от населението, отдавна е считана за изоставаща по отношение на мерките спрямо климата.

AGL, която е най-голямата компания за производство на електроенергия в страната, беше поставена под натиск да ограничи използването на изкопаеми горива.

Loy Yang A е изпуснала 16.6 млн. тона парникови газове през 2019-20 г., според последните данни. Вредните газове в Австралия са били общо 513.4 млн. тона за същия период.

Затварянето е "голяма стъпка напред по пътя на Австралия към декарбонизацията", заяви главният изпълнителен директор на AGL Деймиън Никс в изявление до Австралийската фондова борса.

Електроцентралата в момента осигурява голяма част от електроенергията за щата Виктория.

Първоначалните планове бяха тя да затвори до 2048 г., но спирането на работата беше изтеглено с три години напред през февруари. Новият краен срок през 2035 г. идва на фона на промените в ръководството на AGL.

По-рано през годината австралийският милиардер Майк Кенън-Брукс стана най-големия акционер в компанията в опит да направи дейноста й по-зелена.

Енергийният гигант притежава няколко от най-големите електорцентрали в Австралия и е отговорна за около 8% от въглеродните емисии на страната.

След избирането му през май премиерът на Австралия Антъни Албанийс се ангажира с намаляване на нивата на вредните емисии от 2005 г. с 43% до 2030 г. Неговият предшественик беше обещал понижение с 26-28%.

Учени обаче критикуват правителството заради това, че продължава да подкрепя индустриите на изкопаемите горива.

От Съветът по климата казват, че решението на AGL е доказателство, че въглищата вече не са изгодни в Австралия от търговска гледна точка.

"Въглищата не могат да се конкурират с енергията от възобновяеми източници, като също така са ненадеждни и неефективни," казва говорителят на организацията Грег Борн.

Най-голямата електроцентрала на въглища в Австралия също ще бъде затворена по-рано от планираното, стана ясно по-рано през годината.