Лаура Беренс Ву просто се опитвала да изпрати няколко дамски чанти. Това се случва през 2013 г., когато Беренс Ву и нейният бизнес партньор Саймън Кройц основават онлайн магазин, за да продават чанти на начинаещи дизайнери.

Те откриват множество инструменти за увеличение на продажбите и за обработване на плащанията, като Shopify и Stripe, но не успяват да намерят добро решение за доставяне на продуктите. Постоянно се натъкват на опашки в пощенските клонове, на трудни за сравнение услуги от страна на алтернативни доставчици и на проблеми.

"Всеки онлайн магазин има нужда да доставя, няма начин това да бъде заобиколено, а ние не можехме да открием решението," разказва Беренс Ву пред Entrepreneur. Поне не тогава.

В следващите години обаче двамата се отказват от бизнеса с чанти и се фокусират върху този проблем. Сега компанията им за софтуер за доставки Shippo е използвана от над 120 000 онлайн магазина и е оценявана на 1 млрд. долара.

"Човек не израства с мисълта, че иска да разреши световния проблем с доставките," казва Беренс Ву. Тя обаче остава очарована от различните нюанси на индустрията.

Shippo на практика започва като Expedia в сферата на доставките; тя сравнява цените на различните транспортни компании. След това започва да се занимава с по-сложни неща, като преговори и координиране с множество превозвачи, следене за спазване на условията за сертифициране, интегриране в платформи, като Shopify и разглежда на въпроси като това защо всички превозвачи не използват едни и същи видове баркодове.

Компанията рационализира всичко в един интуитивен избор, помагайки на малките и средни предприятия да намалят цените си за доставка.

По време на този процес Беренс Ву научава колко важни са доставките за собствениците на онлайн магазини. "Ако разрешат този въпрос, те ще се справят по-добре от други търговци," казва тя.

"Ако не се справят, клиентите няма да се върнат при тях. Дори и ако куриерът се провали, потребителите асоциират това свое изживяване с магазина."

Пандемията очертава важността на Shippo

Множество нови бизнеси търсят нейните услуги, в това число нови предприемачи, които работят от дома, доставчици на лични предпазни средства и собственици на затварящи физически магазини, които разпродават всички за един последен източник на приходи. "Доставките бяха основна услуга за оцеляването на онлайн търговците," казва тя.

А след като Shippo улеснява доставките за множество малки и средни бизнеси, Беренс Ву открива и нов начин, по който компанията може да ги подкрепя. Shippo успява да насърчи партньорите си куриери - големи играчи, като FedEx, UPS и други, да дават повече приоритет на по-малките търговци.

"Ние можем наистина да им помогнем да разберат този потребителски сегмент," казва Беренс Ву. "След това можем да разработим продукти и да излезем на пазара по начин, които е от полза за аудиторията, която ние разбираме."

Става въпрос за това всичко да работи простичко и безболезнено за всички. "Основното е да се открие правилната синергия: Къде можем да ви помогнем да работите? Можете ли да ни помогнете на нас? А после всичко това води до влияние."