Главни изпълнителни директори на големи компании не вярват в идеята, че щатската икономика може да запише леко приземяване след поредицата големи повишения на лихвените проценти от страна на Федералния резерв.

Проучване на консултантската компания KPMG сред 400 ръководители на големи щатски компании показва, че цели 91% от участниците прогнозират рецесия в следващите 12 месеца.

Нещо повече, публикуваното тази седмица проучване установява, че само 34% от тези ръководители смятат, че рецесията ще бъде лека и кратка. 

“В последните две години и половина има огромна несигурност,” казва Пол Кноп, председател и главен изпълнителен директор на KPMG САЩ, визирайки пандемията от COVID-19 и опасенията относно инфлацията. “Сега се задава нова рецесия.”

Компаниите се подготвят за икономически спад и планират да намалят разходите. От KPMG отбелязват, че повече от половината ръководители обмислят свиване на работната сила, за да се справят с евентуална рецесия.

Има обаче и някои (леко) обнадеждаващи знаци

Въпреки че повечето шефове на компании смятат, че рецесията ще е нещо повече от скромен икономически спад, много ръководител твърдят, че компаниите сега са в по-добра форма за справяне с такава тежка икономическа реалност, отколкото са били през 2008 г.

Фалитът на инвестиционната банка Lehman Brothers, световната финансова криза и Голямата рецесия доведоха до удвояване на безработицата от 5% на 10% между началото на 2008 г. и края на 2009 г.

“Има оптимизъм в по-дългосрочен план за щатската икономика и перспективите относно техните собствени организации,” казва Кноп. “Компаниите се смятат за по-издръжливи и по-добре подготвени.”

Трябва също така да се отбележи, че компаниите наскоро се справиха с нещо като генерална репетиция за икономически спад, когато икономиката за кратко навлезе в рецесия преди две години в началото на пандемията. Безработицата скочи до рекордно високото ниво от 14.7% през април 2020 г.

Кноп обаче казва, че шефовете на компании видимо са притеснени относно краткосрочните перспективи пред икономиката, така че възнамеряват да направят промени относно някои дългосрочни планове за разходите на техните компании. Една от сферите, която може да бъде засегната по-конкретно, са ESG инвестициите.

Кноп отбелязва, че въпреки че много от шефовете на компании смятат, че бизнесът им ще се подобри в дългосрочен план заради екологичните, социалните и управленските инициативи, може да се наложи да спрат част от тях през следващата около година, за да ограничат разходите си.

Той допълва, че компаниите осъзнават, че закриването на прекалено много работни места и прекомерното намаляване на разходите крият дори още по-големи рискове.

“Компаниите не могат да си позволят да реагират прекомерно в краткосрочен план, защото това може да създаде проблеми в дългосрочен. Те се надяват, че икономиката отново ще потегли бързо нагоре след евентуалното забавяне”, казва Кноп. 

Той допълва, че шефовете на компании ще следят междинните избори в САЩ и политическата обстановка във Вашингтон преди да изготвят дългосрочни инвестиционни планове.

“Има реална несигурност около изхода от междинните избори и вероятност от по-строги данъчни закони и засилена регулация”.

Притесненията сред лидерите на водещите компании изглежда се споделят и от ръководителите на по-малки компании.

Проучване сред компании със средна пазарна капитализация показа, че над 90% от ръководителите се притесняват от рецесия. Над една четвърт от участниците са заявили, че вече са започнали да освобождават служители или планират да го направят в следващите 12 месеца.