Следващият модел iPhone на Apple вероятно ще бъде оборудван със зарядно от типа USB-C, твърдят анализатори, след като Европейският парламент даде светлина на директивата всички телефони и таблети да се зареждат с един вид зарядно устройство до края на 2024 г.

Apple в момента използва своя „Lightning“ порт, който се различава от USB-C. Това обаче може да се промени от следващия модел iPhone 15.

“Вече е неизбежно Apple да се предаде и да направи прехода към USB-C на iPhone 15, когато той се появи през 2023 г.,” казва Бен Ууд, старши анализатор в CCS, цитиран от CNBC.

“Apple вече премина към USB-C при MacBook и таблета iPad Pro, така че преходът е започнал. iPhone 14 е доста сходен с предишния модел, така че при iPhone 15 би могло да се направи по-голяма стъпка по отношение на дизайна. По тази причина това би бил подходящ момент да се пристъпи към тази промяна,” казва Ууд.

Има слухове, че Apple проучва зарядното тип USB-C за iPhone 15, каквото може да името на следващото устройство, ако компанията запази традицията.

През май Bloomberg информира, че Apple тества бъдещи iPhone модели с USB-C зареждане, но те ще излязат най-рано през 2023 г.

Колко ще струват новите устройства на Apple?

Ако Apple наистина премине към USB-C следващата година, технологичният гигант може да направи промяната глобална за телефоните си по цял свят, а не само в Европа, смята Брайън Ма, анализатор в IDC.