Дойде ли бъдещето, в което актьори, които вече не играят, ще могат убедително да се появяват във филми години по-късно? Брус Уилис ли е първата "жертва" на изкуствения интелект?

Преди близо година филмовата легенда участва в кратка руска реклама за телефонни услуги - но не лично. Вместо това руската AI компания Deepcake, специализирала се в deepfake компютърни модели, създаде точно такъв, убедително заблуждавайки и най-наблюдателните, че Уилис в действителност участва в рекламата.

Брус Уилис няма да снима повече

Това е постигнато с множеството кадри на Уилис, достъпни в общественото пространство, плюс актьор с подобна структура, чието лице е заменено. 

Но разпространената информация, че пенсионираният по болест актьор е продал лицето си на компанията дългосрочно, се оказа невярна. Това обявиха представители на актьора, които увериха, че става дума за еднократен договор.

Правото върху неговия deepfake е негово и не може да бъде продавано без негово разрешение, добавили са от руската ИТ компания, цитирана от Club Z.

Самия Уилис харесва участието си в рекламата. Наскоро той обяви, че се оттегля от актьорството по здравословни причини - афазия, езиково нарушение, което сериозно ще го затрудни да играе.

"Харесва ми прецизността на героя ми. Това е страхотна възможност за мен да се върна назад във времето. С развитието на модерните технологоии, мога да комуникирам, работя и участвам в снимки, дори да съм на друг континент", споделя Уилис на сайта на Deepcake.