Microsoft и НБА задълбочават партньорството си в период, в който технологичните компании и професионалният спорт са по-свързани от когато и да било.

Microsoft и NBA наскоро представиха безплатно, ново и подобрено приложение. То представлява значително разрастване на партньорството, което започна през 2020 г.

Изявлението идва преди старта на новия сезон в НБА, но и на фона на все по-задълбочаващото се партньорство между големите технологични компании и големите спортни лиги. Пример за това е и НФЛ, където Amazon вече излъчва мачове в четвъртъците, а Apple Music пък ще бъде спонсор на концерта на полувремето на Супербоул.

Новото приложение е отчасти и упражнение по събирането на данни, което има за цел да помогне на НБА да предоставя по-персонализирано фенско изживяване, казва президентът на Microsoft за Северна Америка Деб Къп.

В тази връзка, една от ключовите функционалности е CourtOptix, която събира и показва усъвършенствани метрики и статистика за любимите отбори и състезатели на феновете.

"Зад него стои Microsoft Azure и това на практика представлява машинно обучение," казва Къп. "Това е решение, което анализира действията на игрището и генерира анализи във връзка с изстрели, пасове и отигравания. То предоставя на феновете възможност да видят важни моменти и да научат повече за спортистите и отборите, от които се интересуват."

Приложението също така има за цел да консолидира изживяванията на феновете, които в исторически план бяха предоставяни от най-различни доставчици и партньори на лигата.

Големите технологични компании навлизат все повече в света на спорта в търсене на растеж и Microsoft не е изключение. 

Феновете ще могат да стриймват мачове от НБА в новото приложение, но също така ще могат да закупуват различни стоки и билети за мачове, или да следят новините за отборите, които ги интересуват най-много. С времето към приложението може да бъдат добавени и други функционалности.

От Microsoft обаче правят ясно разграничение между стрийминга на спортни събития и генерирането на съдържание. Microsoft, която е официалният партньор за предоставяне на облачни услуги на НБА, не се интересува от второто.

“ Microsoft, не е доставчик на съдържание и не възнамерява да се занимава с това," казва Къп. " Така че ние сме много ясни относно предоставянето на нашата платформа и възможности и позволяваме на нашите клиенти да бъдат доставчици на съдържание. Ние сме в бизнеса със стрийминг с нашите клиенти.”

Това изявление обаче подчертава, че Microsoft, подобно на Amazon или Apple, има възможности за лайвстрийминг и е готова да се конкурира.

“Феновете в различни части от страната или света ще могат да гледат баскетболни мачове, без да се притесняват дали местните телевизии ги излъчват," казва Къп. "
 
Партньорството между Microsoft и NBA започна в разгара на COVID-19. През 2020 г., докато НБА се завръщаше на телевизионните екрани, Microsoft Teams започна да се появява по време на мачовете, отвеждайки виртуално феновете в "балона" в Орландо, където се играеха мачовете.

Партньорството се разрасна с времето, а миналата година Microsoft е започнала да работи с НБА по CourtOptix, според Cupp.