Рядък розов диамант намери нов собственик на търг в Хонконг срещу близо 58 млн. долара.

11.15-каратовият камък с име Розовата звезда на Уилямсън достигна цена от 57.7 млн. долара - втората най-висока, плащана на търг за бижу, според аукционна къща Sotheby's.

Печелившата оферта, направена от анонимен купувач от Флорида, е над два пъти над прогнозната продажна цена от 21 млн. долара.

Новият собственик на диаманта вече го е преименувал на Розовата звезда на Розенбърг Уилямсън.

Камъкът, добит в мината Williamson в Танзания и шлифован от Diacore, е вторият по големина розов диамант, продаван на търг. Това са най-редките скъпоценни камъни и съответно най-търсените на световния пазар.

Световният рекорд за розов диамант е поставен през 2017 г., когато CTF Pink Star е продаден в Хонконг за 71.2 млн. долара.

Розовата звезда на Уилямсън, който Вънхао Ю от Sotheby’s описва в интервю за National Jeweller като „истинско произведение на изкуството от майката природа“, може да претендира и за друг рекорд.
 
С продажна цена на карат от приблизително 5.2 милиона долара, той държи рекорда за най-скъп скъпоценен камък (според цена на карат), продаван някога на търг, удвоявайки предишния рекорд от 2.7 милиона долара на карат. Той е поставен от 18.96-каратовия Розовото наследство на Уинстън, продаден на търг, организиран от Christie's през 2018 г.

Търгът на Sotheby's за Розовата звезда на Уилямсън ще бъде последван от продажбата на друг розов диамант с потенциал за поставяне на рекорди.
 
На 8 ноември в Женева Christie’s ще продаде 18.18-каратов крушовиден ярък диамант, наречен Розовия късмет. От аукционната къща посочват, че това е най-големият крушовиден диамант с ярко розов цвят, предлаган някога на търг.
 
Оценките преди продажбата сочат, че камъкът може да се пласира за 25-35 милиона долара.