Все повече българи се интересуват от инвестиционно злато, като през 2020 г. покупките у нас са се увеличили с 50%, в сравнение с предишната година, а през 2021 г. повишението е трикратно.

От Тавекс България през 2022 г. очакват търсенето да нарасне с около 50% - колкото е и ръстът през първото полугодие, в сравнение със същия период на миналата година.

За инвестициите в злато и пазара на валути пред Darik Business Review говори Макс Баклаян - главен изпълнителен директор на Тавекс България: 

Защо да купуваме злато и предпазва ли ни този тип инвестиция от инфлацията?

Има много причини да влагаме средствата си в инвестиционно злато, защото то изпълнява добре различни функции. На първо място, то е прекрасен инструмент за дългосрочно предпазване на покупателната способност на спестяванията ни. За контекст, от последната криза през 2008 г. до днес цената му в евро нарасна над четири пъти, изпреварвайки значително инфлацията.

Освен това, единственият начин да се предпазим от риска от ответната страната (т.нар. counterparty risk) е чрез вложение в инвестиционно злато. Това означава, че с него ние придобиваме инструмент, носещ ни стойност, която не зависи от друг човек или институция.

Тази характеристика е малко или много уникална за физическите златни кюлчета или монети, защото дори и валутите, които използваме, ни излагат на риск от ответната страна. Същото е вярно и за другите познати или не толкова инвестиционни активи.

В нашето съвремие ролята на златото расте, защото и рисковете пред личните ни финанси се повишават. През последната година и половина има прогресивно растяща инфлация. Освен нея, геополитическото напрежение се повишава, фондовите и дълговите пазари спадат, а икономиките са на прага на криза, като всъщност най-голямата  такава – САЩ, вече е в рецесия от началото на годината.

Тепърва предстои да усетим ефекта от увеличаването на основния лихвен процент върху индивидите, бизнесите и държавите в Европа, включително върху добре познатия у нас пазар на недвижимите имоти. Засега можем да очакваме последиците от това да са по-значими и трайни във времето, отколкото бяха през 2008 г.

На фона на всичко случващо се и слабостта на повечето други активи, инвестиционното злато не просто е изключително стабилно, но блести като най-добре представящият се актив в Европа от началото на 2022 г.

То е бързо ликвиден актив, което означава, че може да се обърне веднага срещу пари в брой, и служи много добре и за диверсифициране на портфолиото. Така инвестиционното злато може да бъде спасителният пояс за средствата ни, когато другите инструменти се понижават, както се случва в момента.

За разлика от всички останали активи, при него няма т.нар. „риск на ответната страна“. Акциите, облигациите и дори парите са обещанието някой да направи за или плати сума на притежателя им. При златото това липсва. Хората, които влагат в инвестиционно злато, придобиват стойност, която не зависи от друг.

Кои са най-предпочитаните видове инвестиционно злато и сребро, които предлага Tavex?

Не е лесно да говорим за „профил на потребителя“, тъй като инвестиционно злато се закупува от хора на всякаква възраст, пол и сфера на реализация. Също е трудно да се каже кои са най-предпочитаните кюлчета и монети.

Виждаме увеличаващ се интерес към всички продукти, независимо от тяхното тегло. Това важи както за петдесет- и стограмовите кюлчета на швейцарската рафинерия Valcambi, която е и най-голямата на света, които за вложителя идват с нисък ценови марж и са много добри средства за съхранение на голяма стойност в малък физически продукт, така и за традиционно популярните съвременни златни монети от една тройунция, като филхармония, кенгуру и кленов лист, историческите монети и еднограмовото кюлче Tavex.

То е най-евтиният продукт с такова тегло на грам в Европа и с цена от 120 лв. е изключително достъпен вариант за навлизане в света на инвестиционното злато, който повечето хора могат да си позволят. Нещо повече, при покупка на кюлче през дванадесет последователни месеца, клиентът получава тринадесето подарък.

Все пак при значими глобални събития потребителите се насочват към конкретни продукти. Например при новината за кончината на кралица Елизабет II видяхме увеличено търсене на златни монети с нейния лик като британския суверен, произвеждани от Royal Mint.

При дебют на нов продукт също обикновено има висок интерес. По-рано тази година за пръв път представихме у нас две поредици, отново представящи най-дълго управлявалия монарх на Великобритания – „Пазителите на кралицата“ и „Пазителите на Тюдорите“, които се радваха на висок интерес.

Как бихте анализирали представянето на долара през 2022 г. и какво очаквате от щатската валута през 2023 г.?

Доларът поскъпна с над 22% спрямо кошница от други валути от началото на годината. Конкретно еврото изгуби повече от 12%, в сравнение с щатската валута, макар че при дъното си от края на септември стойността спадът му надхвърли 15%.

През последните два месеца единната валута постави поредица от исторически рекордно ниски стойности, а същото важи и за паунда. Затова може да изглежда, че доларът е „силен“.

Но като се има предвид инфлацията в САЩ, която е на най-високата си стойност за последните 40 години, според мен не можем да говорим за подобно нещо. По-правилно да се каже, че другите валути са много по-слаби, заради комбинацията от икономически рискове и политиките на централните банки.

Опростено казано, комбинацията от висока инфлация и заплаха от кризи в райони като Европа подтикна инвеститорите към покупка на долари, което доведе до ръст на стойността му спрямо валути като еврото, докато покупателната му способност продължава да се свива дори и в този момент.

Впрочем по подобен начин можем да разглеждаме и златото. Не неговата цена расте, а стойността му, измерена във фиатни пари, се увеличава, защото заради огромното им печатане през последните две години, покупателната способност на всяка парична единица изчезва.

Връщайки се на валутите, през следващата година наблюдаващата се сега тенденция може да остане в сила, особено ако през зимата официално стартира рецесия в Европа, което е много вероятно, или войната в Украйна ескалира.

Ако Федералният резерв на САЩ обърне настоящите си политики и започне отново да печата долари, за да изкупува правителствен дълг, и да потиска изкуствено основния лихвен процент, „стабилността“ на щатската валута може да се разклати. Това означава, че тя би могла да се обезцени спрямо останалите валути.

Това са само две хипотези при допускането за „равни други условия“. Да се надяваме през 2023 г. да не бъдем изненадани с нещо напълно непредвидено, както се случва от две години насам. Да не забравяме проклятието от Далечния Изток: „Пожелавам ти да живееш в интересни времена.“

Според мен представянето на валутите една спрямо друга ще се основава на това кой регион се разглежда от пазарите и инвеститорите като относително по-нестабилен и носещ по-ниска доходност, изразена чрез лихвите по местните облигации. Можем да очакваме неговата валута, която и да е тя, да се обезценява в сравнение с другите валути.

Важното за читателите обаче е, че високата инфлация ще продължи да е повсеместен феномен. Това означава, че всяка форма на фиатни пари и на спестявания в такива ще продължава да губи реална покупателна способност и не очаквам това да се промени в близко бъдеще.

Pixabay

Tavex е най-големият търговец на инвестиционно злато в Северна Европа и лидер на пазара у нас. Купуват ли българите злато, особено в условията на по-висока инфлация и геополитическа несигурност?

Да, все повече българи се интересуват от инвестиционно злато. Неговата популярност расте паралелно с подобряването на финансовата грамотност през годините. Затова тенденцията на нарастващо търсене е трайна и се наблюдават още преди официалната инфлация да започне да се покачва.

Но геополитическите и финансовите събития ѝ дават допълнителен тласък, защото хората търсят стабилни активи, включително инвестиционно злато, с който да предпазят покупателната способност на доходите и спестяванията си от рисковете на средата.

За да поставя интереса към инвестиционното злато в България в перспектива, през 2020 г. покупките у нас се увеличиха с 50%, в сравнение с предишната година, а през 2021 г. повишението е трикратно. През 2022 г. очакваме търсенето също да нарасне с около 50%, колкото е и ръстът през първото полугодие, в сравнение със същия период на миналата година.

Кои са трите най-важни съвета, които бихте дали на обмислящите инвестиция в злато?

Златото е стабилни пари от хилядолетия, като днес остава законно платежно средство. То е достъпен инструмент за предпазване от повечето заплахи на финансовата система и обезценяването на парите и е средство за постигане на лична финансова свобода.

Не на последно място, то е разпознато по цял свят – неслучайно най-древният ни търговски инстинкт е да се доверяваме на златото.

Според мен трите най-важни съвета, които мога да дам на човек, обмислящ покупка на злато са, на първо място, да се запознае с проблемите, които решава златото. Както при всеки един актив, трябва да се познава функционирането на инструмента. В противен случай говорим за спекулация.

Второ, трябва да се има предвид, че инвестиционното злато е актив с дългосрочен хоризонт. Зрителят трябва да реши дали има този дългосрочен хоризонт и търпение пред вложението си. На трето, според мен всеки трябва да определи потенциалните си бъдещи нужди от пари в брой, което ще го насочи какви продукти да избере.

Няма как да се продаде част от стограмово кюлче например. При потенциална нужда от неголяма сума кеш е по-разумно да могат да се продадат едно или няколко по-малки кюлчета или монети, като по този начин те предоставят по-голяма делимост на портфолиото, т.е. гъвкавост на притежателя си.

Всеки, който има въпроси за инвестиционното злато, винаги може да се обърне към нашия дилърски отдел. Колегите ми винаги са насреща, за да помогнат при избора на най-добрия продукт или продукти, ако човек е готов за инвестиционното злато.

Към днешна дата Tavex има 7 офиса в България и над 30 в общо 12 държави, а екипът ви се състои от над 250 служители. Кои са основните принципи, от които се ръководи компанията, що се отнася до човешки ресурси?  

Винаги сме се ръководили от скандинавките принципи и работна етика във всички аспекти на бизнеса, включително и по отношение на човешките ресурси. Хората в Tavex са най-ценният ни ресурс и са в центъра на нашето внимание.

Те са посланиците на компанията пред клиента. За да могат да го правят по на-добрия и правилен начин, ние сме отговорни да създадем насърчаваща и същевременно изискваща среда.

Залагаме на непоклатими принципи във взаимоотношенията си. На първо място честна и открита комуникация, базирана на взаимно уважение, която е налице на всяка стъпка в Tavex – като започнем от процеса на подбор, продължим с персонално внимание и грижа в екипите и стигнем до прозрачната услуга към клиента.

Точно грижата и подкрепата са едни от първите неща, които правят силно впечатление на колегите, съответно оценяват изключително високо и са ключови за формиране на емоционална връзка с компанията. 

Акцентираме силно и към стремежа и желанието всеки един от нас да бъде най-добрата своя версия всеки ден. Това включва непрекъснато обогатяване със знания и развиване на качества, които ни помагат да сме на високо професионално ниво и същевременно да споделим това знание и да дадем добавена стойност на по-новите хора в екипа.

Главният изпълнителен директор на Тавекс България Макс Баклаян завършва бакалавърската си степен в Американския университет в Благоевград. Оглавява компанията преди 13 години, инициирайки откриването на клон на естонското дружество Tavex у нас.

Днес основната дейност на Тавекс България е търговия с благородни метали и обмен на валута, като това е най-успешната дъщерна компания на Tavex Group - водещ търговец на благородни метали и валута в Северна Европа, обслужващ средно 2 милиона клиенти годишно.