Скорошно проучване, проведено в САЩ, установи, че 41% от участниците в него не са използвали пари в брой в последната седмица.

Процентът е доста по-висок от същата анкета, проведена през 2018 и 2015 г., когато той е съответно 29 и 25 на сто.

Нещо повече – отвъд океана намалява процентът на хората, плащащи всичко в брой. Днес той е 14% спрямо 18 и 24 на сто за предходните две проучвания.

У нас все още използваме масово пари в брой. Кешът има своите плюсове и минути, които ще разгледаме в следващите редове.

Плюсове на плащанията в брой

Намалява задлъжнялостта ни

Парите в брой ни предпазват да не похарчим повече от това, с което разполагаме. Винаги можем да изтеглим или вземем заем от приятел при необходимост, но не и да пазаруваме на кредит.

Намалява импулсивните покупки

Кредитните карти масово се ползват именно за подобен тип покупки. Кешът със сигурност ще ви спести доста разходи за напълно ненужни вещи.

Без скрити разходи

Ако една стока струва 20 лв., то ние плащаме за нея 20 лева. Не бива и няма как да се притесняваме за всякакви скрити разходи и надписи с дребен шрифт.

Стойността на парите

Ако внимателно гледате как парите излизат от ръцете ви, това може би ще събуди спестовността у вас. По-малко разходи означават повече спестени пари. Просто се запитайте дали наистина имате нужда от тази вещ и можете ли да си я позволите?

Минуси на плащанията в брой

Ограничения

В Западна Европа има доста магазини, кафета и ресторанти, които не приемат плащания в брой. Имайте го предвид, ако пътувате.

Загубен портфейл

Заедно с него губите парите и картите си. Кешът обаче ще си остане загубен, докато с едно обаждане до банката картата ще е блокирана и след това преиздадена.

Бюджетът

Ако плащате с карта, всяка една ваша трансакция се записва. По този начин във всеки един момент можете да пресметнете разходите си. При използване на пари в брой ще трябва да разчитате на паметта си или на записките на лист, телефон или др.

Грабеж

При положение че носите много пари в брой, вие сте потенциална жертва на джебчиите. Защо да рискувате? 

А вие как предпочитате да се разплащате?