Първите няколко години от живота на човек полагат основите за здравето на мозъка. Изследвания показват, че питателната храна в ранна детска възраст е от ключово значение за насърчаването на дългосрочното благосъстояние на детето, а храните, които то консумира, може да влияят на неговите познания, темперамент, двигателни умения и развитие.

Хранителният експерт и психиатър Ума Найду установява, че храните, които са богати на омега-3 мастни киселини, фолиева киселина, желязо, йод, цинк, холин и витамини A, B12 и D, подкрепят функцията на мозъка, поведението и научаването на нови неща. Избягването на преработени храни с добавена захар също е от ключово значение.

Първи стъпки в самостоятелността на детето

Децата могат да бъдат придирчиви, така че родителите ще трябва да проявяват изобретателност. Ето шест храни за мозъка, които ще помагат на децата ви да запазват бистър ум и концентрация:

1. Смутита от суперхрани 

Смутитата са вкусен начин за внедряването на много хранителни вещества в храненето на вашето дете и дори за прикриването на храни, срещу които то обикновено се съпротивлява. Може дори да им казвате “млечни шейкове.”

За най-доброто смути от суперхрани добавете богати на фолиева киселина и фибри зеленолистни, като спанак или къдраво зеле, заедно със семена от чиа или орехи, които съдържат омега-3 мастни киселини, фибри и протеин. След това може да добавите и авокадо за здравословни мазнини, както и богатите на антиоксиданти боровинки.

Добавянето на обикновено, неподсладено кисело мляко може да направи вашето смути по- кремообразно и да увеличи нивата на протеин и полезни за стомашно-чревния тракт пробиотици, които подобряват настроението.

2. Домашно приготвени зеленчукови "картофки"

Консумацията на най-разнообразни зеленчуци е много важна за осигуряването на достатъчно фибри и фитонутриенти, както и за подобряване на стомашното и психичното здраве.

Фритюрниците с горещ въздух правят храната хрупкава без пържене в големи количества олио. Използвайте ги, за да приготвяте „картофки“ от тиквички, моркови или дори зелен фасул. 

След това овкусете зеленчуците с малко черен пипер, куркума, розмарин, риган, магданоз или мащерка.

3. Домашно приготвен хумус 

Бобовите растения са здравословен растителен източник на желязо, цинк, протеин и фибри, които помагат на развитието на мозъка.

Домашно приготвеният хумус е универсален начин за внедряването на бобовите растения в храненето на вашето дете. Ястието може да бъде сервирано по много начини, като дип с нарязана ябълка, пръчици от моркови, тънко нарязана целина или захарен грах.

С децата се раждат и родителите - съвети за възпитание

Добавянето на цвят към вашия хумус може да го направи по-привлекателен за децата. Забавна идея би бил ярко оранжев морковен хумус или наситено лилав хумус от цвекло като канапе на лице на чудовище, направено от зеленчуци.

4. Сьомга

Включването на рибата в храненето на вашето дете от ранна възраст може да увеличи вероятността то да харесва и да продължи да консумира нискомаслени, богати на витамини протеини до края на живота си. 

Сьомгата е достатъчно мека за малките деца и също така е добър източник на витамин B12 и омега-3 мастни киселини, които спомагат за здравословното развитие на мозъка и за по-щастливо настроение.

5. Яйца

Целите яйца са отличен източник на подсилващите мозъка витамини A, D и B12, както и на холин. Холинът е особено важен за малките деца, тъй като подобрява развитието на мозъка и дългосрочната памет.

Найду препоръчва яйцата от свободни кокошки. Проучване показва, че те може да съдържат два пъти повече витамин E и почти три пъти повече омега-3 мастни киселини, в сравнение с яйцата от кокошки, отглеждани в клетки.

6. Кюфтенца

Използвайте кюфтета, за да вмъкнете малко мощни растителни фибри и питателни зеленчуци в хранителния режим на вашето дете.

Започнете с основа от боб, леща или смляно месо от свободно отглеждана пуйка. След това добавете спанак или настъргани тиквички.

Използвайте ленено семе, богато на омега-3, за да свържете съставките и добавете подправки. Печенето, вместо пърженето, на кюфтенцата е най-здравословния начин да ги приготвите.