От нестихващата популярност на тиквеното лате на Starbucks до ежегодното представяне на изобретателни нови продукти, свързани с тиквата, като разпродадените вече торбички за боклук от марката Hefty с аромат на тиква - изглежда, че това растение има специално място в сърцата, умовете и портфейлите на американците.

Данни на Nielsen показват, че американците харчат по около половин милиард долара годишно за продукти, свързани с тиквените подправки.

Веригата кафенета Starbucks отчете рекордни седмични продажби, след като популярната напитка лате с тиквени подправки беше пусната отново на 30 август.

"Това е част от една цяла традиция, има го и във филмите," казва пред Ройтерс Ник Коко, второкурсник в университет и почитател на тиквите. "Около тиквите има създадена една цяла култура, свързана с поничките с тиквени подправки, напитки и всичко, каквото се сетите."

Каква е причината зад това внезапно влечение към тиквите всяка есен?

"Няма практична причина да слагате аромат на тиква в кафето си или да поставяте тикви пред дома си, да я подслаждате и да я слагате в пая," казва Синди От, историк, университетски преподавател и автор на книгата "Тиквата: Любопитната история на една американска икона."

"Тези съвременни традиции, всъщност, са свързани с много по-стари традиции, при които тиквата се асоциира със малката семейна ферма. Идиличният вид малка семейна ферма от американския живот."

Използвайки източници, като вековни песни, рисунки, готварски книги и други, От успява да проследи любовта към тиквите чак до ранните дни на нацията.

Любопитни факти и вкусни рецепти с тиква

Тя описва възхода на тиквата от лошата й репутация по време на колониалните времена, когато е смятана за безинтересна, до нарастващо чувство на гордост от зеленчука през 19 век, когато тиквата започва да се възприема като символ на опростения живот във фермата.

"Обработването на земята е било признак за морална добродетел и за създаването на добри граждани и подобни стари идеали," казва От. "Точно този тип идеали носи и тиквата."

Коко признава, че не знае много за дългата история на тиквата, но изпитва чуството на американска гордост, за което говори От. "За мен тиквата е част от есента", казва той.