Дългът на правителството от вътрешния пазар става все по-скъп. Това е изводът, който може да бъде направен от новата порция преотворени държавни ценни книжа, които вчера Министерство на финансите реализира на родния пазар.

200 млн. лв., които бяха изтеглени на 11 октомври, получиха от инвеститорите среднопретеглена годишна доходност от цели 4.47% - много над нивата, на които сме свикнали да пласираме задължение, пише Клуб Z

Само за сравнение - в момента италианският дълг свали ниво до 4.71% - много малко над нашата доходност, а Италия е една от най-задлъжнелите страни в ЕС и страна, за което ЕЦБ полага специални грижи.

Това не значи, че българският дълг достига до притеснителни нива, а че най-вероятно играчите на пазара вкарват в своите оферти политическа рискова премия заради кризата с трудно съставимото правителство и късият хоризонт пред един бъдещ кабинет. 

МФ отмени емисионния си календар, дълговете стават все по-скъпи и трудни 

Добрата новина е, че този път емисията не е провалена, както беше последната. Вчера заявките на инвеститорите са били за над 230 млн. лв., което съответства на коефициент на покритие от 1.15.

Предишната седмица отново опитахме да наберем 200 млн. лв., но интерес нямаше, събраха се едва 102 млн. лв. - отново при висока лихва.  Отчетеният спред спрямо аналогичните германски федерални облигации е отново висок - в размер на 263 базисни точки.

Именно при провалът на предната емисия, министерството на финансите реши да предприеме радикална стъпка и да свали емисионния календар, който бе представило едва на 13 септември.