Американските борсови индекси регистрираха силен ръст в четвъртък, като Dow Jones Industrial Average скочи с 1500 пункта от най-ниската си стойност на деня до най-високата. Индикаторът отчете повишение от 2.83 на сто до 827.87 пункта.

Широкият S&P 500 добави 2.60% до 3669.91 пункта, прекъсвайки шестдневната си серия от загуби. Nasdaq Composite спечели 2.23%, за да завърши деня на 10 649.15 пункта. 

Борсовата сесия обаче се отличаваше с много висока волатилност. Акциите паднаха до най-ниските си нива от 2020 г. насам след по-силните от очакваното данни за инфлацията в Съединените щати, но след това отбелязаха зашеметяващ отскок. 

Това беше петото най-голямо обръщане в рамките на един ден в историята на S&P 500 и четвъртото по големина за Nasdaq. 

Инвеститорите вероятно прогнозират, че по-силният от очакваното отчет за инфлацията означава, че повишенията на цените скоро ще достигнат своя връх, а това би трябвало да доведе и до смекчаване на агресивните мерки по отношение на лихвите от страна на Федералния резерв.

Първоначално, след публикуването на данните, които показаха ръст на потребителските цени с 0.4% и 8.2% на годишна база през септември, американските борсови индекси паднаха до най-ниските нива за сесията. След това обаче пазарите изглежда преосмислиха значението на макроикономическите индикатори и тенденцията рязко се обърна. 

Другото възможно обяснение за рязкото движение на пазара в обратна посока на досегашния тренд е т. нар. "покриване" на къси позиции. Късата позиция е инструмент, който позволява на инвеститорите да продават акции, които не са тяхна собственост, в очакване цената им да се понижи.

Това става със заемен капитал, който се връща на брокера при закриване на позицията. Ако цената наистина се е понижила за този период, трейдърът генерира печалба, но ако пазарът не се е движил в неговата посока, той реализира загуба.

Ако междувременно загубите му достигнат размер, който поставя под риск способността му да ги изплати, те се затварят автоматично от брокера чрез т. нар. "стоп" поръчка, което на практика означава, че продадените акции се купуват обратно. 

Вероятно част от вчерашните масирани покупки са били именно от такова естество. При резкия спад по-рано през деня много от автоматичните стоп поръчки вероятно са били задействани, което е довело до покриване на голям брой къси позиции. 

На стоковите пазари петролът остана стабилен тази сутрин, като фючърсите на американския лек суров петрол се движат на ниво от 89.19 пункта, а тези на сорта брент са на ниво от 94.62 пункта. На седмична база обаче "черното злато" е на път да регистрира загуба от близо 3% заради опасенията от свиване на глобалното търсене на фона на предстоящата рецесия. 

Златото поевтиня с 0.2% до ниво от 1673 долара за тройунция и е на път да приключи седмицата с понижение от 2.3 на сто.