Регулаторните органи в Калифорния одобриха построяването на завод за обезсоляване на вода на стойност 140 млн. долара и предложиха насоки за това как щатът може да конвертира океанска вода на фона на най-голямата суша от 1 200 години.

Само преди пет месеца регулаторът отхвърли построяването на много по-голям и частен завод, изтъквайки като причина съображения за опазване на околната среда. Предложеният сега проект, който е с мащабите на една десета от предходния, получи единодушно одобрение.

Заводът, който се очаква да произвежда 5 милиона галона (18.9 млн. литра) питейна вода на ден, достатъчни за около 40 000 души, ще обслужва малко водоснабдително дружество в окръг Ориндж, южно от Лос Анджелис.

Това е първият завод за обезсоляване на вода, одобрен от регулаторния орган, след въвеждането на по-строги регулации през 2019 г.

Вместо да разчита на вода, която идва от стотици километри чрез помпени станции или от река Колорадо, този район сега ще разполага със собствен водоизточник.

"Следим какво се случва с река Колорадо и то не е добро," казва Рик Шинтаку, генерален мениджър на South Coast Water District, визирайки големите засушавания, които могат да доведат до ограничения между 15% и 30% за калифорнийци и други потребители на реката. 

Мястото, където се очаква да бъде изградено съоръжението, е на около 40 км на юг от мястото, на което регулаторният орган отказа построяването на по-голям завод от страна на компанията Poseidon Water.

Природозащитните групи, които оглавяваха протестите срещу завода на Poseidon, този път до голяма степен запазиха мълчание.