Чифт дънки Levi's от 1880 г. бяха продадени на търг в малко градче в Ню Мексико за повече от 87 000 долара, съобщи CNN, цитиран от darik.bg.

Дънките, намерени в изоставена мина, са купени от 23-годишния Кайл Хаутнър и Зип Стивънсън, ветеран на пазара на ретро деним.

Те бяха продадени за 87 400 долара - една от най-високите цени, плащани някога за чифт деним, включително 15% премия за купувач. Хаутнър плати 90%, докато Стивънсън допринесе с останалите 10%.

Стивънсън управлява цех за дънкови дрехи в Лос Анджелис от близо три десетилетия, но никога не е намирал чифт като този. „Тези дънки са изключително редки – особено в това фантастично износено състояние и размер“, каза той пред CNN.

Продадоха на търг италианска керамична чиния за 1,7 милиона долара

Стивънсън чува за първи път за дънките „преди около пет години, когато са открити за първи път“ от Майкъл Харис, който „е търсил най-малко 50 изоставени мини в продължение на пет години и не е намерил чифт със същото качество“, според на Стивънсън.

Съществуват само няколко подобни чифта, но те се съхраняват в музеи и са твърде деликатни за носене.

Този чифт обаче „са изненадващо издръжливи, така че определено могат да се носят“, каза Стивънсън пред CNN.

Продадоха на търг за 92 000 евро ключ от стаята, в която умира Наполеон

„Лесно мога да си представя Джони Деп или Джейсън Момоа да ги носят“, каза той.

Търгът се проведе в Durango Vintage Festivus в покрайнините на малкото градче Ацтек. Четиридневният фестивал се организира от експерта по винтидж деним Брит Ийтън, който описва намирането на артикули като този като "пълно пристрастяване".

„Знаех, че тези дънки ще бъдат голямо изкушение. Занимавам се с този бизнес от четвърт век и средните винтидж дънки струват около 100 долара. Така че да намериш чифт толкова ценен е шанс веднъж в живота“, каза той.

Продадоха на търг бутилка коняк на 258 години

Итън каза, че първоначално не е възнамерявал да продаде дънките, поради което ги е предложил на тази "огромна" цена. Но като се има предвид тяхната рядкост, каза той, "не е изненада", че са били продадени на търг. 

Макар и емблематични за американския Запад, дънките свидетелстват и за тъмен епизод от историята на страната. Вътрешен джоб е отпечатан с фразата „Единственият вид, произведен от бял труд“. 

Wall Street Journal цитира говорител на Levi's, който обясни, че компанията е използвала този лозунг след въвеждането на Закона за изключване на Китай през 1882 г., който забранява на китайски работници да влизат в САЩ. WSJ съобщи, че Levi's е изоставил както тази политика, така и лозунга през 1890 г. Актът е отменен през 1943 г.

Продадоха на търг черното кожено яке на Оливия Нютън-Джон от „Брилянтин“

Какво смята Стивънсън да прави с дънките сега? 

„Бихме обмислили да ги предложим за продажба на изключително заинтересован частен купувач“, каза той, но добави, че собствениците биха предпочели да бъдат закупени и изложени в музей „като Смитсониън или Метрополитънския музей на изкуствата“.

Засега те се съхраняват в сейф близо до магазина Denim Doctors на Stevenson в Лос Анджелис и са достъпни за гледане след уговорка.