В условията на несигурност и наближаващата икономическа криза много хора предпочитат да отложат потреблението си, но от друга страна се повишава интересът към спестяванията. Това заяви в рубриката "Портфейл" в ефира на Дарик кафе Георги Бучевинов, ръководител на отдел "Депозити" в tbi bank. 

Банката беше една от първите в България, която традиционно поддържа едни от най-добрите лихвени нива на пазара и продължи да повишава лихвите по депозитите. Тя предлага срочни влогове с лихва, достигаща до 3%, както и нов краткосрочен депозит със срок от 5 месеца и промоционална лихва от 1.5%, валидна до края на годината. Повече за условията по депозитите можете да откриете на сайта на tbi bank.

"Спестяванията на хората се увеличават, което може да се обясни с факта, че живеем в турбулентни и несигурни времена. Нормално е, когато пред нас има несигурност, да сме рационални и да отложим плановете за по-големи покупки, за да се подготвим да преминем пред една предстояща буря, без да рискуваме финансовото си състояние", коментира Бучевинов. 

По думите му, в момента се наслагват много фактори, като освен очертаващата се икономическа криза, все още има остатъчни ефекти и от COVID пандемията. В глобален план също има сериозни рискове, включително и заради войната в Украйна.

"През последните 8-9 години хората забравиха, че държейки парите си в банка, те са неин заемодател и трябва да получават някаква доходност. Те свикнаха с почти нулевите лихви, а ако добавим таксите и комисионите, възвръщаемостта по депозитите на практика често се оказва отрицателна", каза още Бучевинов. 

Георги Бучевинов припомни, че от лятото Европейската централна банка започна да вдига основния лихвен процент, което, според него, ще се отрази на лихвите в цяла Европа, включително и в България. Ефектът обаче първо ще обхване цената на кредитите, а чак след това и депозитите. 

"В България все още няма голямо раздвижване по отношение на лихвите по депозитите. Те все още са близки до нула, но вече започват съвсем леко да се увеличават. Бългаският банков пазар е доминиран от няколко големи банки, които държат над 60% от пазара и могат да повлияят по-сериозно на статистиката. Но те пък ще реагират последни, тъй като са част от големи международни банкови групи и имат достатъчно ликвидност", прогнозира Георги Бучевинов.

Той каза още, че размерът на депозитите у нас расте, но в същото време броят им намалява. Към края на юни средният размер на депозитите на индивидуални клиенти е бил около 7500 лева, в сравнение с около 7000 преди година. Тази статистика обаче включва всички пари на вложителите в банки, включително и разплащателните сметки.

По думите на Бучевинов срочните депозити са по-близки до представата за спестявания, като средната стойност там е около 14 000 спрямо 13 000 лева година по-рано. 

"Намаляването на броя на срочните депозити е обяснимо, защото някои големи играчи на пазара спряха да предлагат такива продукти през последната година, което, разбира се, се отразява и на статистиката", коментира Бучевинов. 

Един от факторите, които променят структурата на спестяванията, е бумът на пазара на недвижимите имоти. Бучевинов даде пример с покупка на жилище, при което купувачът изтегля срочния си депозит, за да придобие апартамент, а купувачът получава тези пари, но може да ги пренасочи в разплащателна сметка. 

Той добави, че е нормално в абсолютна стойност в България депозитната база да е по-малка, в сравнение с по-развитите европейски държави. 

В разговора с водещите на Дарик кафе Михаил Дюзев и Иво Райчев стана дума и за алтернативните спестовни продукти, или т. нар структурирани продукти, доходността по които обикновено е плаваща и зависи, например, от представянето на даден борсов индекс. 

Според Георги Бучевинов, тези продукти не са много популярни за масовия потребител не само в България, но и в останалите европейски страни, защото са свързани с по-висок риск.  

По повод на това дали се очаква промяна в поведението на банките при новата ситуация и повишаващите се лихви, Бучевинов коментира, че конкуренцията вероятно ще се засилва, но напомни, че банките по-рядко наблягат върху рекламата на своите депозити, отколкото на кредитите, тъй като те са основният им източник на печалба.

"От бизнес гледна точка е по-логично да насочиш вниманието върху продуктите, от които печелиш", каза той. 

Според Георги Бучевинов, банките вече се обръщат към кредитите с фиксиран лихвен процент, а потребителите вероятно ще започнат да преструктурират заемите си, преминавайки от настоящите преобладаващо плаващи към фиксирани лихви.  

"Променяйки условията по кредита си, потребителят на практика си купува сигурност в дългосрочен план, макар и това да му струва определени средства в краткосрочен", каза финансистът. 

В разговора в ефира на "Дарик кафе" стана сума и за необходимостта от повишаването на финасовата култура у нас.
"Финансовата култура би трябвало да се повишава, тъй като има иновации, логиката на пазарите се променя и е хубаво човек да "хвърля по едно око" на финансовата ситуация около него", смята Георги Бучевинов.