Пазарът на носими устройства скочи до небето през последните три години, като се очаква потребителите да похарчат близо 100 милиарда долара за подобни технологии - вариращи от смарт часовници до интелигентни пачове, през 2022 г.

Един стартъп обаче иска да пренесе носимите устройства на друг пазар: животинския.

Базираната в Бангалор Stellapps е цифрова платформа, която използва технология за проследяване на кравето мляко по време на пътуването му през веригата за доставки.

„Имаме устройство, което е като Fitbit за говеда“, казва Ранджит Мукундан, съосновател и главен изпълнителен директор на Stellapps. Устройството mooON на компанията се закача за животното и проследява нивата му на активност.

Когато кравите са болни, те се движат по-малко, а когато са в овулация, се движат повече, казва Мукундан.

Stellapps комбинира информация от проследяващото устройство с данни, които фермерите и ветеринарите въвеждат в приложение за смартфон, което издава напомняния за рутинни процедури, като ваксинации и изкуствено осеменяване.

По-здравите крави произвеждат повече мляко и чрез проследяване и по-добро управление на животните фермерите могат да увеличат добива, казва Мукундан.

Но Stellapps не просто създава крачкомер: устройството mooON е малка част от много по-голяма инициатива за трансформиране на най-голямата млечна индустрия в света с помощта на интелигентните технологии, посочва CNN.

Основана през 2011 г., технологията на Stellapps в момента се използва от близо три милиона млекопроизводители в 36 000 села в Индия, добиващи над 13.5 милиона литра мляко дневно, според Mukundan.

Pixabay

Дигитализиране на млечни продукти

През октомври 2021 г. компанията набра 18 милиона долара от холандската компания за животински храни Nutreco, фондация „Гейтс“, Blume Ventures и други инвеститори.

В Индия фермерите обикновено доставят мляко до сборни пунктове в близките села. Stellapps използва ултразвуков анализатор за измерване на хранителното съдържание на млякото, което позволява стандартизирано определяне на цените и предоставя на фермерите актуална информация за здравето и хранителните нужди на техните крави.

Компанията измерва обема на събраното мляко с дигитална везна и превежда плащанията директно в банковите сметки на фермерите чрез своята платформа mooPay.

Мляко с подобно качество след това се комбинира в цифрово маркирани 40-литрови кутии и се изпраща в по-голям централизиран хладилен склад. Сензорите за обем наблюдават млякото, за да предотвратят разводняването или кражбата му, казва Мукундан.

Оттам млякото се отвежда в преработвателно предприятие, за да бъде пастьоризирано и пакетирано или превърнато в продукти, като сирене или кисело мляко.

Мукундан казва, че Stellapps може да въведе проследимост в индийската млечна индустрия, позволявайки на компанията да „гарантира за всяка чаша мляко“.

Разпокъсана индустрия

Индия е дом на най-голямата млечна индустрия в света, произвеждаща 199 милиона метрични тона мляко през 2021 г.

Но млечните продукти невинаги са били основна храна в страната, която разчита на внос на мляко до 1970 г., когато програма за развитие на селските райони, наречена „Операция наводнение“, се фокусира върху индустрията.

Това направи млякото по-достъпно, осигурявайки добър източник на протеини, както и намалявайки бедността в селските общности, казва Танаммал Равичандран, програмен мениджър по млечни продукти в производителя на храни ABT Foods. Програмата превръща Индия и в страна износителка на мляко.

Но въпреки размера си, млечната промишленост на Индия все още е фрагментирана и до голяма степен неиндустриализирана, казва Равичандран.

Около 80% от млекодайните животни в страната са собственост на дребни стопани, които притежават само две до три крави. Средният размер на млечно стадо в Съединените щати, например, е 296 крави през 2020 г.

В малките индийски ферми производителността често е ниска, добавя Равичандран. Средно млечните крави в Индия са произвеждали пет литра мляко на ден през 2019 г., в сравнение с повече от 30 литра на ден за най-добрите млечни крави в Съединените щати.

Stellapps не е единственият индийски стартъп, който иска да модернизира индустрията чрез интелигентни технологии. Prompt създаде крачкомери за крави за наблюдение на здравето и цикъла им на размножаване, а Farmtree от Inhof Technologies използва данни, за да изчисли ефективността и стойността на малките ферми.

Herdman на Vetware предлага абонаментен модел за проследяване на данните за повече от един милион животни.

Нигерия - гигантът на Африка, който е дом на стотици етноси, езици и видове пеперуди

Разширяваща се платформа

Stellapps не таксува фермерите за своите технологии и консултантски услуги. Вместо това компанията монетизира своя продукт чрез кооперациите, купуващи млякото, и доставчици на допълнителни услуги, като застрахователи и компании за животинска храна.

Мукундан казва, че компанията следи и веригата за доставки на дребно, като разработва портал, който картографира произхода и пътуването на млякото, което, според него, ще се хареса на потребителите, които търсят качество.

Включвайки повече ферми в платформата, Мукундан се надява, че може да подобри живота на фермерите, като същевременно направи млечните продукти на Индия по-вкусни и по-хранителни.

„Потребителите са готови да платят повече, така че когато го дават на децата си у дома, да са абсолютно уверени, че това е възможно най-доброто мляко“, казва той.