Най-големите финансови институции са увеличили през 2021 г. подкрепата си за компании в сферата на селското стопанство, горското стопанство и използването на земята, които носят най-голяма отговорност за обезлесяването, сочи ново проучване.

Докладът, който е публикуван от коалицията Forests & Finance, имаща за цел да подобри прозрачността, политиките, системите и регулациите във финансовия сектор, установява, че финансирането на тези компании се е увеличило с над 60% - до 47 млрд. долара, в периода 2020 – 2021 г.

Анализът е публикуван преди насрочения за ноември следващ кръг от преговори относно климатичните промени, на който защитата на дъждовните гори и друго важно за климата биоразнообразие се очаква да бъда централна тема.

Банките са насочили 267 млрд. долара към суровинни компании, които представляват риск за горите от подписването на Парижкото споразумение относно изменението на климата през 2015 г., се казва в проучването, докато инвеститори са притежавали акции и облигации на такива компании за 40 млрд. долара към септември тази година.

"Финансовите институции по света, всъщност, увеличават кредитирането си за същите тези индустрии, които тласкат човечеството към ръба," казва Том Пикън, директор на кампанията за горите и финансирането на Rainforest Action Network, изтъквайки "опасно неадекватната" им политика.

Оценката на 200 финансови институции с експозиция към компании, които развиват дейност в райони, изложени на риск от обезлесяване в Латинска Америка, Югоизточна Азия и Западна и Централна Африка, показва, че 59% от тях имат резултат под 1 от 10, което е признак за "унизителен провал" по отношение на намаляване на рисковете от екологично, социално или управленско естество (ESG).

В Индонезия, например, производителите на целулоза и хартия от Югоизточна Азия продължават да увеличават производството си, поставяйки оставащите в страната гори под натиск.

Междувременно, в Бразилия индустрията за производство на говеждо месо е допринесла с 80% към обезлесяването на Амазония от 1985 г., се посочва в доклада.

Коста Рика - страната на вулканите и столетниците

Политиката на финансовите компании по отношение на предоставянето на кредити или инвестициите и в двата сектора "са много слаби", се отбелязва в проучването, а те не са направили почти нищо за предотвратяване на влошаването на състоянието на околната среда, за да подкрепят правата на коренното население и местните общности или за да гарантират, че компаниите не експлоатират хора чрез принудителен труд.

"Тази най-нова оценка показва как големите банки и институционални инвеститори пренебрегват неотложността на момента," посочва Пикън.