Списание Forbes обяви класацията си за най-добър работодател в света за шеста поредна година. Изданието за настоящата 2022 г. е осъществено в сътрудничество със Statista.

Компанията е успяла да проведе проучване сред 150 000 служители на пълен и непълен работен ден от мултинационални компании в 57 държави по света.

Сред критериите на подреждането правят впечатление имиджът и въздействието, развитието на талантите, равенството между половете и социалната отговорност.

В тазгодишната класация участват 800 компании. За No. 1 работодател в света е обявена Samsung Group.

Южнокорейската компания в момента има 266 673 сужители. Според Forbes, това е една от най-добрите компании в света за завършилите студенти.

Това е трета поредна година, в която Samsung е на върха, след като през 2019 г. заемаше 106-а позиция.

Samsung зае челното място през 2020 и 2021 г., заради начина, по който се справи с пандемията от COVID-19 в заводите си, като постави на преден план здравето и безопасността на служителите си.

Кои са останалите компании в топ 10?

Челото се оглавява от други технологични компании. Второто място е за Microsoft, следвана от IBM, Alphabet и Apple.

Една от най-големите авиокомпании в САЩ - Delta Airlines, заема шестото място, изпреварила третата по големина верига супермаркети Costco Wholesale.

В топ 10 попадат още Adobe, Southwest Airlines и Dell Technologies. 

Microsoft оглавява класацията на Forbes за най-добър работодател за жени, докато IBM е начело в подреждането за служители-ветерани.

През 2021 г. Amazon заемаше четвъртата позиция, а за настоящата година се понижи до 14-о място.

На местата от 11-о до 20-о се нареждат още Lockheed Martin, Cisco, BMW Group, Decathlon, Adidas, Airbus, Ferrari, Fraunhofer Society и Reliance Industries.

IKEA и Coca Cola заемат 31-а и 32-а позиция, докато Nike се нарежда 37-а.