Цените на първокласните имоти в Дубай продължават да се повишават, става ясно от данни на Knight Frank. Само през третото тримесечие на 2022 г. те са скочили с 29%.

Ръстът идва на фона на увеличаващото се търсене от ултрабогатите хора по света, които желаят да купят втори дом в емирството.

Днешният тренд е доста по-различен от предходните два, в които купувачите придобиваха имоти, за да ги отдадат под наем или за да ги продадат на по-късен етап на по-висока цена.

Само за последните 12 месеца стойността на първокласните имоти се е покачила с невероятните 89%.

Високото търсене на вили дори е покачило цените им с над 100% от началото на пандемията на места, като Palm Jumeirah.

Нови рекордни стойности пък се отчитат и при продажбите на ултраскъпите първокласни имоти, а именно тези, които са оценени на над 10 млн. долара.

За първите девет месеца на 2022 г. в Дубай са регистрирани 152 подобни сделки спрямо 93 година по-рано. Всъщност, само през третото тримесечие на 2022 г. са отчетени 93 подобни продажби.

Брокери коментират, че високото качество на имотите, заедно с все още достъпните им цени - на фона на други големи пазари, правят Дубай едно от най-желаните места в света за покупка на втори дом.

До края на 2022 г. от Knight Frank очакват ново повишение от 5-7% за по-бюджетните жилища.

Първокласните имоти се предполага, че ще завършат годината с ръст от 60-80% (в зависимост от местоположението им) спрямо 2021 г.

Имайки предвид, че 80% от покупките в Дубай са осъществени с налични средства, а не с ипотечен кредит, повишението на лихвите едва ли ще повлияе на пазара в толкова голяма степен.

Ниските нива на престъпност, добрите условия за бизнес, първокласният начин на живот, високото търсене, както и отличното качество на имотите предполагат добри перспективи пред имотния пазар в Дубай и за следващата година.