Петролът възстанови част от загубите, натрупани през последната седмица, на фона на оптимизма относно неочакваното намаляване на запасите в САЩ. То компенсира натиска върху цените в резултат на обявените планове на администрацията на американския президент Джо Байдън да освободи повече петрол от стратегическите резерви. Опасенията от отслабване на световното търсене и поскъпванено на долара, обаче остават сериозна "спирачка" за евентуалното по-силно поскъпване на петрола. 

Статистиката в САЩ показа, че запасите от суров петрол неочаквано са се свили през седмицата до 14 октомври. Потреблението на суров петрол в най-голямата икономика в света остава стабилно въпреки натиска от нарастващата инфлация и лихвените проценти.

Цените на "черното злато" се повишиха в сряда, въпреки че президентът на САЩ Джо Байдън обяви продажбата на 15 милиона барела петрол от Стратегическия петролен резерв на страната и обяви, че планира още такива продажби, за да понижи цените на горивата. Количествата се равняват на около 500 000 барела дневно.

Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници от ОПЕК+ заявиха, че ще намалят добивите с 2 милиона барела на ден. Ходът разгневи администрацията на Байдън и до голяма степен разпродажбите на петрол от държавния резерв на САЩ дойдоха именно в отговор на действията на картела. 

Тази сутрин фючърсите на американския лек суров петрол бележат ръст от 1.2% до ниво от 85.53 долара за барел, а тези на сорта брент поскъпват с 0.7% до малко над 93 долара за барел. 

Златото пък поевтиня до над триседмично дъно, тъй като очакванията за нови повишения на лихвените проценти от Федералния резерв повишиха доходността на държавните облигации на САЩ и предизвикаха масирани разпродажби на пазарите на метали.

Доходността на държавните облигации на САЩ в момента е на най-високото си ниво от финансовата криза през 2008 г. Тенденцията повиши курса на щатския долар, което оказва натиск върху цената на благородния метал.  

Златото в момента се търгува на ниво от 1637 долара за тройунция. 

На Уолстрийт късно снощи водещите индекси приключиха търговията "на червено", с което прекъснаха позитивната си сесия. 

Dow Jones Industrial Average падна с 0.33%, до 30 423.81 пункта, широкият S&P 500 загуби 0.67%, до 3695.16 пункта, а Nasdaq Composite се понижи с 0.85%, до 10 680 пункта.