Предприемачеството вероятно не е подходящ кариерен избор за хората, които не се справят добре с т. нар. "мултитаскинг", или покриването на няколко задачи наведнъж.

Започването на нов бизнес означава, че трябва да следите много неща - от продажбите през развитието на продуктите до организацията на доставките. Няма начин да основете компания, без да жонглирате с куп проекти наведнъж.

Но има и още един неоспорим факт - човешкият мозък няма безкраен капацитет за превключване между различни задачи и концентрация. Научните изследвания доказват, че когато става дума за когнитивно изискващи задачи, като писане или изготвяне на стратегии, мозъкът ви има потенциал за около четири часа работа на ден, пише електронното издание Inc. 

Науката има и убедителни доказателства за това колко време и енергия са необходими на мозъка, за да премине от една задача към друга.

Как обаче можем да комбинираме тези две различни, но еднакво непоколебими истини - че предприемачът трябва да работи по много неща едновременно, но мозъкът му все пак има определени граници?

Едно ново проучване предлага забележително прост отговор на този въпрос. То включва 20 000 служители в глобална производствена фирма и разкрива, че има идеален брой проекти, които могат да се обработват наведнъж и този брой е пет.

В наши дни никой не работи само върху едно нещо наведнъж и има много добри причини за това. Очевидно е, че фирмите и техните служители са под невероятен натиск, конкуренцията е ожесточена и наличието на множество проекти в движение има ползи за производителността. 

Но когато работите върху множество проекти, има по-голям шанс времето да бъде загубено в бездействие. 

"Например, ако други членове на екипа не предоставят своя принос навреме, можете да превключите към работа по задача за друг проект, докато чакате. Работата по множество проекти може да помогне на служителите да разработят по-ефективни работни практики.

Например, инженерите могат да внедрят автоматизирани процеси, а хирурзите могат да разработят гъвкави приоритетни схеми, когато работят с множество пациенти“, обясняват Анатоли Колицев и Туули Хакарайнен от университета в Ливърпул, които са сред авторите на изследването.  

Но докато поемането на множество проекти има смисъл, то съществува и определена горна граница за това колко процеса можете ефективно да управлявате наведнъж. Поемането на твърде много проекти означава, че шансът за пропуски и грешки се увеличава, стресът се натрупва и хората "изгарят". 

Служителите с повече от пет проекта може да изпитат липса на фокус и разтегнат мозъчен капацитет. Оказва се, че пет е магическото число за проектите, с които можете ефективно да се справите наведнъж, отбелязват учените. 

Но за всеки е ясно, че това правило не винаги може да се спазва. Какво да правим, когато все пак трябва да се нагърбим с повече задачи?

Експертите предлагат няколко решения, които могат да предотвратят "разтапянето" на мозъка ви, ако все пак трябва да преминете границата от пет проекта.

Първото от тях е да се специализирате. Ако сте развили задълбочен опит в работата, която вършите, жонглирането с множество проекти ще бъде по-лесно, отколкото да се опитвате да изпълните много различни задачи, с които сте по-малко запознати.

Вторият ключов фактор е да се опитате да направите проектите, по които работите, подобни един на друг. 

"По-малко натоварващо е за мозъка ви, ако вършите една и съща работа в различни проекти. Те може да изискват почти идентични решения, които да се повтарят отново и отново“, смятат изследователите.

Третото възможно решение е да се опитате да работите с хора, които познавате възможно най-добре. Защото социалната и емоционална тежест от навигирането в множество проекти наведнъж също води до изтощение.

„Виждането на познати лица в множество проекти спестява време за дълги въведения, недоразумения и разяснения. Колегите, които се познават, могат да разчитат на споделен опит и да използват най-добрите практики от миналото“, отбелязват Колицев и Хакарайнен.

Тези прости стратегии могат да помогнат за смекчаването на вредното въздействие на претоварването върху мозъка. Но все пак, ако изобщо имате контрол върху работното си натоварване, най-простото решение е да ограничите броя на проектите, които поемате, до пет.