Колумбия е увеличила с 43% площите за отглеждане на растението кока, от което се произвежда наркотикът кокаин, сочи нов доклад на ООН.

Миналата година тези площи са се разраснали до 204 000 хектара (2 040 000 декара). Колумбия и досега беше най-големият производител на кокаин в света.

Това е най-голямата площ, на която в страната се отглежда растението кока, откакто Службата към ООН по наркотици и престъпността започва да събира подобни данни през 2001 г.

Колумбийският президент Густаво Петро обяви войната срещу наркотиците за провал. Вместо това новоизбраният ляв президент иска да регулира индустрията и да разшири обхвата на програмите за заместване на незаконни култури, информира BBC.

По-голяма част от кокаина от Колумбия отива за Европа и САЩ, която е най-големият консуматор на наркотика.

От години Колумбия полага усилия да накара фермерите да заменят производството на кока с други култури, но обещанията за предоставяне на стимули и субсидии не бяха изпълнени.

В доклада на ООН се посочва, че най-много растението кока се отглежда в департамента Северен Сантандер в североизточната част на Колумбия, както и в два други департамента в югозападната част на страната по границата с Еквадор – Нариньо и Путумайо.

Община Тибу в Северен Сантандер, на границата с Венецуела, е с най-високите нива на отглеждане на кока измежду всички общини в Колумбия – 22 000 хектара (220 000 декара).

Отглеждането на тази култура процъфтява, най-вече в райони по границите на страната или в такива с лесен достъп до морето, се казва в доклада. В тези региони престъпни въоръжени групировки, наркотрафиканти и производители работят заедно.

Заплаха за биоразнообразието

От Службата към ООН по наркотици и престъпността казват, че отглеждането на кока продължава да поставя под заплаха биоразнообразието в Колумбия, допринасяйки за обезлесяването. Около половината от плантациите с кока се намират в специални зони за управление на земята, в това число и горски резервати.

Пръскането от въздуха с цел унищожаване на реколтата беше спряно през 2015 г., след като съд постанови, че използваният хербицид глифозат може да причини рак и да замърси почвата.

Предшественикът на Петро - Иван Дуке, подкрепяше силно войната на САЩ срещу наркотиците. През 2020 г. бившият президент на САЩ Доналд Тръмп посъветва Колумбия са възобнови въздушното пръскане.

10 интересни факта за рая Белиз

По-рано този месец обаче държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се срещна с Петро в Колумбия и заяви, че споделят "широка обща основа" по проблема с растението кока.

"Силно подкрепяме холистичния подход на администрацията на г-н Петро," заяви Блинкен.