След като Apple пусна iOS 16 през септември, тази седмица излезе и най-новият ъпдейт на операционната система за iPhone, който носи името iOS 16.1. 

Освен отстраняването на бъгове и леки подобрения, iOS 16.1 носи и някои нови функционалности, в това число Live Activities за спорт и други събития в реално време, iCloud Shared Photo Library за по-лесно споделяне на снимки и видеа с близки и приятели, няколко опции за зелено зареждане с цел намаляване на въглеродния отпечатък, както и други неща.

iOS 16.1 също така идва с дългоочаквания редизайн на индикатора за състоянието на батерията, който мнозина не харесаха в iOS 16.

За съжаление, не всеки iPhone може да се сдобие с най-новия ъпдейт iOS 16.1. Трябва да разполагате поне с модел iPhone 8, който беше пуснат през 2017 г., който има iOS 16. Това също така включва iPhone X, iPhone 11, iPhone SE (второто поколение и по-нови) и най-новия модел iPhone 14.

Инсталирането на новия ъпдейт може да е вълнуващо, но има предпазни мерки, които трябва да вземете, преди да започнете. Може да не сте доволни от някои от функционалностите на iOS 16.1 (въпреки че можете да коригирате някои от най-дразнещите), така че трябва да можете да се върнете към iOS 16, а това изисква да направите бекъп на телефона, пише cnet.com.

По подразбиране вашият iPhone би трябвало да прави бекъп всеки път, когато е включен в мрежата и има Wi-Fi. Ако обаче този бекъп е спрян, можете да отидете на Settings > Your Name > iCloud > iCloud Backup и след това да изберете Back Up Now, за да направите бекъп на вашето устройство.

Друга опция за бекъп на iPhone е през Finder на вашия Mac. От Apple също така препоръчват архивирането на вашия бекъп, така че да не бъде презаписан от следващите.

Има още няколко неща, които се препоръчва да направите, ако искате процесът по инсталация да премине възможно най-гладко: 

Вашият iPhone да е включен в зарядното устройство. Няма да можете да свалите iOS 16.1, ако имате под 50% батерия, така че е най-добре да включите телефона си в мрежата, докато ъпдейтвате.

Да сте свързани към Wi-Fi. Няма да можете да свалите iOS 16.1 с мобилните си данни, така че трябва да сте свързани към стабилна Wi-Fi мрежа.

Освободете достатъчно място. Ако мястото за съхранение на телефона ви свършва, ще трябва да освободите такова, преди да можете да свалите и инсталирате iOS 16.1. Отидете на Settings > General > iPhone Storage, за да изтриете по-обемни файлове и приложения.