Българските компании Next Consult и C4 Nexus създават ново съвместно дружество, което има за цел да се превърне в регионален лидер на пазара на иновативните технологии за дигитализация на всички бизнес процеси в една компания. 

Новата компания се казва Next4Commerce и ще използва платформата на глобалния гигант Salesforce, който е дългогодишен партньор на Next Consult.

Дружеството ще обслужва български и международни клиенти, като ще им помага да подобрят и разширят възможностите си в областта на дигиталната търговия. 

"Новата компания ще се фокусира най-вече върху дигиталната B2B (от англ. "business to business") търговия. В България тази концепция все още не е толкова популярна и тепърва ще набира сила.

Next Consult вече 13 години предлага решения за дигитална трансформация на компании от различни сектори, но единственото липсващо звено в нашия портфейл, което, между другото, е много важно, бяха взаимоотношенията между самите компании", заяви управителят на Next Consult Орлин Дочев. 

По думите му, една компания може да дигитализира всички свои бизнес процеси, да ги оптимизира и да ги управлява по-ефективно с помощта на различни технологични решения. Но това, което е също толкова важно, е как тези механизми да бъдат обвързани и с нейните контрагенти. 

"Всяка компания планира своите операции заедно със своите доставчици и клиенти. На нас ни липсваше точно такова звено, което да обвърже компаниите една с друга и то точно в тези точки, в които едните купуват, а другите продават", обясни Дочев. 

Този "холистичен" подход към дигиталната трансформация може да отвори вратите на българските компании към много по-големи пазари. 

"Винаги съм вярвал, че българските компании нямат оправдание да не продават в целия Европейски съюз. Но, въпреки това, много компании виждат определени бариери, когато се опитват да разширят бизнеса си зад граница.

От един пазар с 6 милиона души, като България, чисто административно, никой не ти пречи да излезеш на европейския, който е от 500 милиона души. Само че той включва девет различни валути и 24 езика, което означава, че за да си успешен, са ти необходими два основни инструмента - технология и ноу-хау.

И то да обхваща всички процеси - продажби, маркетинг, анализи, логистика и свързаност", казва Емил Вучков, директор "Маркетинг автоматизация и електронна търговия" в Next Consult. 

Според него B2B дигиталната търговия ще се развива с бързи темпове през следващите години, но все повече мениджъри осъзнават, че тя няма как да се прави по телефон или по имейл, а трябва да се дигитализира. 

"Екипът, който изгради C4 Nexus, има над 14-годишен опит в изграждане на e-commerce проекти за световноизвестни компании, сред които са имена, като Adidas, Disney, Clarins, Walmart и т.н.

Не са много хората, които знаят, че решението на Adidas за онлайн търговия е направено почти изцяло в България за всички техни пазари. Това ни позволи да натрупаме сериозни знания и умения, в партньорство с платформата на Salesforce", заяви управляващият партньор в C4 Nexus Георги Запрянов. 

13 интересни факта за Пуерто Рико - най-старата колония в света

"На пазара има доста e-commerce решения, включително и български, които не са лоши, но не предлагат нищо извън сферата на електронната търговия. Една такава платформа трябва да може да прави много неща - да проследява клиентското "пътешествие" от регистрацията до покупката или до отказа от такава; да осигурява обслужването на клиентите - интеграция с колцентрове, информация за поръчки и т. н.; да покрива финансовите услуги - фактуриране, изпращане на фактури, проследяване на плащания и кредитни лимити; да прави мониторинг на доставките и складовите наличности.

Няма как в днешно време просто да си направите един електронен "магазин" и да започнете да продавате. Големите компании инвестират огромни суми в този сегмент, не защото не могат да го направят по-евтино, а защото той трябва да включва всички свързани вериги - доставки, финанси, прогнози, анализи и още един куп неща", обяснява Орлин Дочев. 

Според екипа, който стои зад създаването на новата компания, всички тези фактори, в крайна сметка, се отразяват на клиентското изживяване, а в света на онлайн търговията то е решаващо за успеха или провала на даден продукт или услуга. 

С обединяването на усилията между Next Consult и C4 Nexus, в лицето на новото съвместно дружество Next4Commerce, двете компании се надяват да се превърнат в един от водещите играчи не само на българския пазар на B2B решения за онлайн търговия, но и в региона на Централна и Източна Европа.