Цените на петрола отстъпиха от достигнатия вчера двуседмичен връх, но са на път да регистрират второ поредно седмично повишение. Положителните икономически данни от САЩ отслабиха страховете за икономическо забавяне, докато перспективата за затягане на предлагането също помогна за повишаване на цените.

Фючърсите на американския лек суров петрол тази сутрин отчитат спад от 1.2% до малко над 88 долара за барел, докато тези на сорта брент се понижават с близо процент - до 94.12 долара за барел. 

Въпреки това, на седмична база американският петрол е на път да запише повишение от цели 4%, докато при брента ръстът спрямо миналия петък е с 1.2 на сто. 

Данните за брутния вътрешен продукт на САЩ за третото тримесечие в четвъртък показаха, че най-голямата икономика в света се справя по-добре от очакваното и прекъсва серията от две последователни тримесечия на спад.

Позитивните макроикономически данни подкрепиха и щатския долар, който прекъсна петдневната си серия от загуби. 

В петък сутринта "зелените пари" се търгуват на ниво от 0.9980 спрямо еврото и 146.26 спрямо японската йена. 

Късно снощи борсовите индекси на Уолстрийт приключиха сесията с разнопосочни изменения. Dow Jones Industrial Average приключи с ръст от 0.6 на сто, докато широкият S&P 500 и Nasdaq отчетоха спад съответно от 0.6% и 1.6%

Фокусът сега се насочва към предстоящата среща на Федералния резерв следващата седмица, като инвеститорите ще следят за всякакви признаци на евентуална промяна в политиката от страна на централната банка. 

Като цяло се очаква Фед да повиши лихвените проценти със 75 базисни пункта и да сигнализира за още повишения.

Покачващите се лихвени проценти бяха един от водещите фактори за понижаването на цената на петрола и турбуленциите на капиталовите пазари тази година.