Американските технологични гиганти Apple и Google имат дългогодишна история на жестока конкуренция.

Понякога тя се разиграва по щандовете на магазините, където са изложени продуктите им, в последните години се пренесе в онлайн платформите, а често е стигала и до съдилищата. 

Но веднъж в годината съперничеството между двете компании се проявява и по улиците, под формата на украса за Хелоуин, пише The Economist.

Основоположник на тази битка е съоснователят на Apple Стив Джобс. През 90-те години на миналия век, когато той има малки деца, във всеки последен ден на октомври дворът на неговата къща в град Пало Алто в залива на Сан Франциско се покрива с ужасяващ декор - скелети и тикви, придружени със звукови ефекти, специално осветление и дори преливащ котел със сух лед на входната врата. 

Самият Джобс раздава на децата здравословни плодови блокчета, за разочарование на онези, които вярвали на слуховете, че милиардерът раздава безплатни iPod-и.

Няколко години по-късно един от основателите на Google Лари Пейдж се нанася в дом, който се намира на няколко преки от този на Джобс и решава, че ще засенчи неговите мащабни хелоуински представления.

Изложбите на Пейдж са тематични - в една от годините се организира карнавал, а в друга той изгражда гората на Червената шапчица. 

Джобс умира през 2011 г., но вдовицата му Лорен продължава да се конкурира в украсата за Хелоуин с Лари Пейдж. Всяка година съседите им се наслаждават на стотици тикви, издълбани като фенери, осветяващи ябълковата градина пред дома на Джобс, както и на актьори, облечени като чудовища, които играят хокей на алеята.

Не след дълго към представленията се присъединяват и други имена от технологичния секор. Недалеч от дома на Джобс, бившият шеф на Yahoo Мариса Майер започва да раздава бонбони и плюшени играчки на децата, които обикалят с въпроса "пакост или лакомство".

Бляскавите декори на технологичните титани постепенно започват да привличат все по-големи тълпи от вещици, вампири и чудовища, които чакат с часове на опашки за лакомства. 

Местните изпитват смесени чувства от факта, че традицията на Хелоуин се е превърнала в регионална атракция. 

„Хората тук обичат обществените събития толкова много, че рискуват да ги задушат до смърт“, казва кмет на Пало Алто Пат Бърт.

За организираните атракции на Хелоуин и силния шум по време на празника се изискват специални разрешителни от град Пало Алто. В някои случаи дори се затварят цели улици. През последните години шоуто привлича около 3000 души, според говорителя на полицията в града.

Някои съседи на Джобс и Пейдж дори заключват вратите си по време на празника, уморени от стотиците молби за лакомства. Други пък се опитват да се конкурират с милиардерите в привличането на интереса на малчуганите. 

„Казвам на децата, че при мен могат да вземат два бонбона!“, казва един от жителите на градчето.