Американските борсови индекси приключиха последната сесия за октомври с леки понижения, но въпреки това за целия месец отчитат стабилни повишения. 

В понеделник The Dow Jones Industrial Average затвори със спад от 0.39%, широкият S&P 500 загуби 0.75% от стойността си, а технологичният Nasdaq Composite отстъпи с малко над процент. 

За целия октомври Dow отчита ръст от близо 14 на сто, S&P добави 8%, а Nasdaq регистрира повишение от 3.9%.

Вниманието на инвеститорите е насочено към резултатите от двудневната среща на Федералния резерв тази седмица, която приключва в сряда. Очаква се лихвите отвъд Океана да бъдат повишени с още 75 базисни пункта, но някои икономисти са на мнение, че Фед може би обмисля забавяне на темповете на затягане на монетарната политика. 

Именно тези надежди бяха в основата на поскъпването на акциите на американските компании през последните седмици. Dow Jones Industrial Average отчете най-големия си месечен ръст от януари 1976 г. насам и най-силното си октомврийско повишение поне от 1900 г. насам.

Междувременно, продължава и публикуването на финансовите отчети на компаниите за третото тримесечие на тази година. До момента около половината от компаниите в S&P 500 са отчели тримесечните си резултати, като прогнозите на анализаторите са за среден ръст на печалбите от 4%.

На стоковите пазари цената на петрола се повиши във вторник сутрин, след като ОПЕК повиши прогнозата си за търсенето и заяви, че е готов да помогне за стабилизиране на цените, ако се наложи. Организацията на страните износителки на петрол очаква, че търсенето на петрол ще достигне своя връх чак през 2045 г. 

Фючърсите на петрола от сорта брент се повишиха с близо процент и половина в сутрешната търговия във вторник до ниво от над 94 долара за барел, а тези на американския лек суров петрол бележат ръст от 1.4% до 87.70 долара за барел. Така "черното злато" прекъсна серията от две поредни губещи сесии. 

Уверенията от членовете на ОПЕК, че картелът е готов да подкрепи цените, оказаха сериозно влияние върху търговията. Това се случва, след като организацията обяви намаляване на добивите с 2 милиона барела на ден през октомври.