Битката за титлата „най-голяма банка“ в България вече е доста оспорвана.

В играта към познатите две големи банки Уникредит Булбанк и Банка ДСК се присъедини и трети играч.

Това е Обединена Българска банка, чийто собственик – белгийската финансова група KBC, придоби Райфайзенбанк. Последната вече оперира у нас временно с името Кей Би Си Банк България.

Временно, защото в момента тече процедура по сливане както на двете банки, собственост на KBC, така и на останалите бизнеси – лизинги, управляващи дружества, застрахователни брокери и други.

До финализирането на сливането само можем да гадаем коя ще е новата банка, която ще оглави класацията за най-голям трезор по размер на активите си у нас.

Как изглежда този въпрос към днешна дата?

Днес активите на банковата система възлизат на 148.9 млрд. лева. От тях Уникредит Булбанк и Банка ДСК разполагат със съответно 27.89 и 27.2 млрд. лв.

ОББ и Кей Би Си Банк държат 16.59 млрд. лв. и 11.9 млрд. лв. Или иначе казано – обединената структура ще разполага с активи за 28.55 млрд. лв. За момента това изглежда достатъчно, за да може Обединена българска банка да оглави подреждането. Какви и в чия полза ще са разликите след приключването на сливането, за момента не можем да кажем.

Едно е ясно – топ 3 на банките у нас ще притежават над 83.6 млрд. лв., или над 56% от активите на банковата система.

Ако добавим и Пощенска банка, която за момента твърдо би заемала четвъртото място, то банките от топ 4 ще имат активи под управление за близо 100 млн. лв. (бел. ред. 99.3 млрд. лв.).

Топ 10 

Кои са останалите банки, които попадат сред топ 10 на най-големите у нас? Топ 5 се допълва от Първа инвестиционна банка, но при условие че обединим активите на двете банки на KBC.

В челото са още Централна кооперативна банка, Алианц Банк България, ПроКредит Банк, Българска банка за развитие и Инвестбанк.

В страната в момента оперират 17 банки с активи за над 1 млрд. лв.