Търговците тази година няма да могат да прилагат стария трик "намаление в намалението" в кампаниите си за Черния петък и Коледните празници.

При него се сумират процентите на отстъпките от току-що приключилото намаление и новообявеното, за да изглежда по-примамлив за клиентите крайният процент.

Това обаче отива в историята с въведените промени в Закона за защита на потребителите, съобщават от платформата "Ние, потребителите".

Pixabay

Изискванията на закона

Запазва се изискването старата цена да е прилагана поне 30 дни преди съобщението за намаление – както при първото, така и при всяко последващо. Новото е, че за „стара“ вече се счита тази цена, която е била валидна преди първото намаление, не последната прилагана.

Така не се налага всеки отделен случай на механично събиране на процентите отстъпки при последователни кампании да се разглежда индивидуално с цел доказване на нелоялна практика.

„Обикновено ни привлича по-ниската цена или съобщението, че има намаление. Клопката е именно в това, че ние гледаме процента – колкото е по-голям, толкова по-склонни сме да откликнем на офертата и да купим. Важното е като потребители да сравняваме не размера на отстъпката, а самата цена на стоката спрямо тази при други търговци“, посочва пред Euronews Bulgaria Габриела Руменова, която в продължение на 15 години беше PR на Комисията за защита на потребителите, а сега е един от основателите на страницата в социалната мрежа „Ние, потребителите“, създадена за безвъзмездна взаимопомощ от граждани за гражданите.

Най-големи уловки около Черния петък и Коледно-новогодишните празници има в онлайн пространството, където специално за кампаниите се създават електронни магазини, които не са съществували във времето.

„Можем лесно да ги разпознаем по това, че не откриваме данни за търговеца, за правото на рекламация до две години и връщане в 14-дневен срок на закупените стоки. Изглеждат като бързо събрани – с малко и зле структурирана информация, често езикът не е съвсем български“, предупреждава Руменова и съветва да се доверяваме на сайтове с реални препоръки.

При онлайн пазаруването е важно да се сравняват не само цените, но и параметрите на стоките. „При черната и бялата техника, например, външният вид може да е един и същи, но характеристиките да са съвсем различни и да се подведем“, според експерта.