Българският производител на птиче месо “Градус“ АД планира стратегически промени в своята организационна структура на управление. 

Публичната компания предвижда създаването на Консултативен съвет (Advisory Board), който да е професионален коректив на Съвета на директорите. 

Братята Иван и Лука Ангелов, които са най-големите акционери в дружеството, се оттеглят от управителните органи в компанията. 

Те ще предадат управленските функции на новото поколение млади, образовани и мотивирани професионалисти в комбинация с опитни и доказани в корпоративния свят мениджъри, се казва в съобщение на компанията, публикувано на x3news.com. 

Пост в Съвета на директорите ще заеме Ангел Ангелов, който има дългогодишен професионален опит в холдинга. Другият член ще е Бистра Коцева, която има дългогодишен опит в сферата на финансите и бизнес комуникациите и е добре позната на финансовия сектор у нас.

Третият е Георги Бабев, който в момента е независимият член на СД.

При така предложената структура независимите членове в Съвета на директорите ще са мнозинство, което гарантира прозрачност за акционерите и спазване на най-добрите европейски практики за корпоративно управление, казват от компанията. 

Промените предстои да бъдат разгледани от Съвета на директорите и бъдат предложени за гласуване на акционерите. 

Градус АД

За Градус

Компанията, оперираща в сектора птицевъдство, производство на фуражи и търговия, е основана преди 30 години от братята Иван и Лука Ангелови, а на Българска фондова борса излиза преди четири години. 

Консолидираните й приходи за миналата година са 172 млн. лв. На пазара на пилешко месо у нас държи 27% дял в обем.

Новината за промяната в ръководството доведе до 5% ръст в цената на акциите във вторник - до средна цена от 1.36 лв. От листването на борсата през 2018 г. книжата на дружеството се търгуват под емисионната цена от 1.8 лв.