Джей Ар Харис обикаля диви райони из цял свят от повече от пет десетилетия, като твърди, че жаждата му за приключения не отслабва.

78-годишният Харис е посетил над 50 държави на всеки континент - с изключение на Антарктика, изследвайки някои от най-отдалечените части на света, в това число Патагония и Австралийската пустош. Той казва, че няма намерение скоро да сваля туристическите си обувки.

"Изпитвам любопитство към всичко," казва Харис пред CNN Travel. "Ако пък добавите щипка приключение, става въпрос само колко време ще мине, преди да опаковам малко багаж и да тръгна."

Как започва всичко?

Харис, който е роден в Луизиана и израства в Куинс, Ню Йорк, преживява първото си приключение като дете, когато родителите му го изпращат в лагер за бойскаути в планината Катскил в югоизточната част на щата Ню Йорк.

"Отидох там крещейки и ритайки," признава той, преди да обясни как това изживяване е променило начина, по който гледа на живота.

По време на лагера Харис усвоява много умения, като как да чете карта, да опъва палатка, да използва компас, да пали огън и да разпознава животински следи.

Австралия - страната на рекордите

"На практика се научих как да живея в природата," казва той. "А идеята, че мога да живея просто с това, което нося в раницата, беше толкова различна концепция от живота ми в Ню Йорк. Това ме очарова."

Той пътува много с влак из САЩ през 50-те години на миналия век, тъй като баща му работел като сервитьор във вагон ресторант и семейството получавало отстъпка от цените на билетите.

Баща му губи работата си, когато влаковите пътувания са изместени от самолетните, което слага край на честите пътувания на семейството с влак из страната.

Първото му пътуване с влак е от Чикаго до Калифорния, когато бил на 12 или 13 години.

Първото голямо пътуване

Харис организира първото си голямо пътуване, след като се дипломира през 1966 г. от Куинс колидж, където изучава психология, и "имал нужда от някакво приключение."

След като проучил картата, той установил, че най-северната точка, до която може да стигне с кола, е Съркъл, Аляска, на около 190 км на север от град Феърбанкс. Решил, че иска колата му да бъде най-северно намиращият се автомобил в Западното полукълбо.

Така той хвърля някакви дрехи в стария си Volkswagen и се отправя на пътешествие, което отнема около две седмици.

Именно по време на това пътуване той осъзнава, че иска да бъде изследовател. Зарича се, че след като се прибере, ще си купи екипировка за преходи и ще отделя колкото се може повече време на изследването на отдалечени места.

В многото години след първото му пътешествие той е посетил Скалистите планини в Канада, Андите и Алпите, Пиренеите и Нова Зеландия.

Харис е особено очарован от хората, които живеят в отдалечени райони, като аборигените в Австралия или индианския народ Кечуа в Андите. 

Когато решава, че иска да посети ледник, той отива на места, като Гренландия, Бафинова земя в Канадския арктически архипелаг и Националния парк Глетчер в американския щат Монтана.

Интересът му към пустините го води в Долината на смъртта в Калифорния, както и в пустинята Сахара в Африка. В продължение на повече от 50 години Харис се отправя поне на по едно дълго пътешествие всяка година, понякога и на две.

Той не забавя темпото, дори и когато става баща и продължава с преходите, докато синът и дъщеря му растат.

Финансиране

Харис финансира пътуванията си благодарение на своята компания JRH Marketing Services, която се занимава с маркетингови проучвания и консултантска дейност. Той я основава през 1975 г., а по-малкият му брат я ръководи, докато Харис изследва пустошта.

Харис казва, че най-трудното му пътешествие е било на остров Тасмания през 1992 г. 

Макар, че от време на време пътува с приятели и казва, че се наслаждава много на тяхната компания, в повечето от пътуванията си е сам.

"Никога не очаквам някой да иска да дойде с мен," допълва той.